Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pixbos målvakt Jon Hedlund blev utbytt fem gånger i 8–3-segern mot Warberg. Bild: PER WIKLUND
Pixbos målvakt Jon Hedlund blev utbytt fem gånger i 8–3-segern mot Warberg. Bild: PER WIKLUND

Bytte målvakt tio gånger – i samma match

Pixbo skapar rubriker efter "västderbyt" mot Warberg. Trots en stabil 8–3-seger bytte huvudtränare Thomas Andersson målvakt hela tio gånger.
– Själv tappade jag helt och hållet räkningen, säger Jon Hedlund, som blev utbytt fem gånger.

Efter knappt åtta minuter borta mot Warberg fick Jon Hedlund lämna Pixbos målbur. Då ledde laget med 1–0. Strax därpå fick han några minuter till – assisterade till Andreas Stefanssons 3–0-mål – och blev mitt i jublet utbytt igen ...

Förmodligen första gången han "belönades" på det viset.

– Ja, det får man nog säga. Jag satt nyss och funderade på om jag blivit utbytt precis efter ett mål framåt, det brukar ju vara när man nyss släppt ett bakåt, säger Hedlund.

– Men det var ju uppgjort på förhand att vi skulle spela på det sättet, lägger målvakten till.

"Kände detta var en bra idé"

Pixbo sprang i från till en stabil 8–3-seger (där Gustav Fritzell var poängbäst med ett mål och två assist), och laget gick därmed upp på andraplatsen i SSL.

Men vad som stack ut desto mer var alltså att det till slut blev hela tio målvaktsbyten för Pixbo i matchen – och tränare Thomas Andersson förklarar tanken bakom målvaktskarusellen:

– Målet är ju för det första att hålla igång två målvakter. Vi har ju kastat in Kalle (Lundgren, andremålvakt) ett par gånger … han började till exempel mot Växjö där vi fick byta ut honom och han fick dålig hjälp.

Han fortsätter:

– Så vi kände detta var en bra idé, att man kan pusha varandra, kanske koncentrera sig lite mer de minuterna man är inne.

"Haft lite motstånd överallt"

Pixbo-coachen berättar att han använt sig av samma typ av rotation tidigare – och att ögonbryn har höjts även då.

– Jag har alltid trott det varit en bra grej, även om jag haft lite motstånd överallt jag gjort det ... Nu har vi haft det i åtanke en längre tid. Har man två målvakter som är ganska jämna så står ju ofta bara den ena, men på det här sättet kan man få två målvakter att stanna i klubben. Så jag tror det här är en grej för att få ett riktigt bra lag.

Är det inte tvärtom risk att ingen av målvakterna blir nöjda i ett sånt här system?

– Det är ju en farhåga, och då får man ta den dialogen. Jag tror inte detta kommer bli bestående här och nu, men jag tror många andra tittar på oss och får en tankeställare, och kommer testa i alla fall. Jon har spelat innebandy i 20 år och aldrig gjort det förut, nu har han i alla fall testat.

Att han blev utbytt direkt efter att ha assisterat till 3–0-målet, vad sa han om det?

– Jag tänkte faktiskt inte på det i stunden, men han sa efteråt att det ju kändes lite konstigt.

Dialogen blir extra viktig där?

– Ja, och då är det väl mest Jon jag pratar med. Han får inte tappa sug eller självförtroende, särskilt inte med den säsong han haft hittills, säger Thomas Andersson, Pixbo-tränare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.