Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dalkurds Mohamed Buya Turay firar Dalkurds historiska seger.

Buya Turay bakom historisk seger

Allsvenska nykomlingen Dalkurd fick betala miljoner för att vinna värvningskampen om Mohamed Buya Turay. På lördagen betalade anfallsstjärnan tillbaka med två mål, när han som förste allsvenske målskytt i Dalkurd genom tiderna skrev historia i 3–0-segern mot Östersund.

Målet firade han med att sätta bollen på magen innan för matchtröjan:

- Min flickvän är gravid. Vi ska få en liten flicka den 19 juli. Det här var en hyllning till dem, säger Buya Turay.

Detta efter att Dalkurd tagit sin första allsvenska seger i Gävle där det till Uppsala nyinflyttade laget spelade sin första allsvenska hemmamatch.

- Underbart. Vi vill det mer, vi är mer hungriga och det är vi som skapar de bästa lägena. Sedan håller vi Östersund borta från bra lägen, så 3–0 är välförtjänt faktiskt, säger lagkaptenen Rawez Lawan.

Mohamed Buya Turay missade bortapremiären mot AIK i väntan på arbetstillstånd. Att just han skulle skriva historia i sin allsvenska debut för Dalkurd förvånade dock knappast någon:

Anfallsstjärnan var ett orosmoment för gästerna från avspark, sattes under hård bevakning från sina motspelare men lyckades ändå få de fyra rödklädda Östersundsspelare som han rundade och sprang ifrån vid det historiska 1–0-målet att se ut som koner.

"Perfekt tajming"

23-åringen – som tog med sig bollen från mittlinjen – avslutade sitt anfall med ett skott som smet in vid första stolpen och sedan studsade vidare in bakom ryggen på Östersundsmålvakten Aly Keita.

- Buya är ju direkt avgörande. Han springer enormt mycket och kan det här. Är inte alls stressad även om han har tre man runt omkring sig. Han tror på sina egenskaper, det visar han vid första målet då han är helt själv och gör mål. Det är direkt avgörande, säger Rawez Lawan.

TT: Känslan för dig som kapten då?

- Det var en sådan lättnad och befrielse. När han (Buya Turay) gör det så är det som att "åh, vad skönt". Det kom med perfekt tajming.

Buya Touray själv tog däremot det historiska ögonblicket med ro.

- Jag är mest glad för att jag gjorde mål, det är ju därför jag är här. Målet är stort för Dalkurd såklart men inte för mig, för jag gör det jag ska för klubben. Det är Dalkurds mål, inte mitt, säger han.

"Ett kvitto"

Det var inte bara Buya Turays historiska mål i 35:e minuten som imponerade på de något blåfrusna hemmafansen i Gävlekylan.

I 55:e minuten ökade nästa nyförvärv, mittfältaren Oliver Berg, på till 2–0 för Dalkurd efter en fin framspelning från Yukia Sugita. 

Och i 85:e punkterade Dalkurds båda målskyttar matchen då Buya Turay nästan lekfullt enkelt lyfte in en retur på Bergs skott upp i nättaket.

Topptippade Östersund har å sin sida inlett med två raka förluster och är dessutom mållöst så här långt.

Att nykomlingen Dalkurd inte bara vann utan även nollade en av favoriterna gjorde förstås resan hem till Uppsala extra skön.

- Det betyder mycket för lagandan och självförtroendet. Östersund är kända för ett bra anfallsspel så det här är ett kvitto på att vi har ett bra försvarsspel, säger Rawez Lawan.