Jennie-Lee Burmansson under ett av träningspassen inför OS. Arkivbild.
Jennie-Lee Burmansson under ett av träningspassen inför OS. Arkivbild.

Burmansson skadad på träning

Slopestyleåkaren Jennie-Lee Burmansson är den yngsta svenska vinterolympiern hittills. Men 15-åringen får göra OS-debut med en rejäl fläskläpp, efter en skada på träning.

ANNONS
|

Jennie-Lee Burmansson har fått ett stort genombrott i världscupen den här säsongen. På fem starter har det blivit en seger och ytterligare tre pallplatser.

Uppladdningen inför OS-starten fick sig dock en törn på torsdagens träning. Slopestyletalangen fick inte tillräckligt med längd på ett av sina hopp och landade hårt på kanten.

- Hon kröp ihop för att dämpa landningen, men smällde knät på hakan så att läppen svällde upp, berättar Patric Hopstadius.

ANNONS

- Men det ska funka fint. Att landa kort i ett hopp är alltid lite skrämmande, så hon är väl lite uppskärrad. Men det kommer att gå bra, hon är i fin form.

Pallplats direkt

Burmansson skulle egentligen ha gjort de andra slopestyleåkarna sällskap på en SOK-anordnad pressträff på fredagskvällen, men valde att avstå för att ladda inför lördagens kval och den eventuella finalen.

- Jag tror att hon mest blev arg. Och hon pratar lite konstigt nu, så hon tog chansen att vila i stället, säger Hopstadius.

Jennie-Lee Burmansson har lagt grunderna till OS-biljetten på hemmaplan i Sälen, bland annat i en hemmagjord backe mitt i radhusområdet där hon bor. Hon kom trea direkt i sin världscupdebut i augusti. Sin andra världscuptävling vann hon.

"Bara 15"

Det har självklart lett till en del uppståndelse i medierna. Därför var det kanske inte så illa ändå, att niondeklassaren missade pressträffen i Pyeongchang, resonerar Patric Hopstadius.

ANNONS

- Vi har väl sagt att vi måste tänka på att hon är bara 15 år gammal. Vi har haft en väldigt bra dialog med hennes föräldrar från dag ett, säger han.

- Det som har hänt henne den här säsongen har varit maxat. Så det var klokt av henne och hennes pappa att ligga lite lågt med medierna kring jul, för att hon skulle få lite återhämtning.

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Jennie-Lee Burmansson

Född: den 12 juli 2002.

Familj: Mamma Karin, pappa Patrik och lillebror Axel, 13, som också är en talangfull slopestyleåkare.

Meriter i urval: JVM-silver 2017. Trea i världscupdebuten i Cardrona, Nya Zeeland, i augusti 20017. Seger i sin andra världscupstart i Stubai, Österrike, den 27 november. Totalt fyra pallplatser på fem världscupstarter.

Aktuell: Sveriges yngsta vinterolympier laddar för OS i Pyeongchang. Kval och final avgörs på lördagen.

Fakta: Unga svenska OS-idrottare

När Jennie-Lee Burmansson åker OS-tävlingen i slopestyle på lördagen är hon 15 år och 220 dagar. Det gör henne till den yngsta svenska deltagaren i vinter-OS genom tiderna. Ishockeymålvakten Kim Martin var 15 år och 348 dagar när hon var med Salt Lake City 2002.

Sveriges totalt yngsta OS-deltagare är simmaren Greta Karlsson (1892–1980). Hon var 14 år och två dagar när hon 1912 i Stockholm deltog i 100 meter frisim och lagkappen 4x100 meter.

Den yngsta OS-deltagaren i OS-historien är Cecilia Colledge som 1932 i Lake Placid var 11 år och 73 dagar när hon deltog i konståkningen.

Källa: SOK.

ANNONS