Jens Burman har visat fin form under inledningen av skidsäsongen och vann i Sverigepremiären i Gällivare.
Jens Burman har visat fin form under inledningen av skidsäsongen och vann i Sverigepremiären i Gällivare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Burman överlägsen Halfvarsson: "Sladdar runt"

Jens Burman vann på 15 kilometer i fri stil i Sverigepremiären i Gällivare. Calle Halfvarsson var långt efter på 13:e plats.
– Förhoppningsvis gör man inte bort sig alltför mycket när världscupen drar i gång (nästa vecka), säger Jens Burman till SVT.

ANNONS

25-årige längdskidåkaren Jens Burman, som i helgen var snabbast på samma distans i Bruksvallarna, noterade tiden 31.33,1 och var 15,4 sekunder före tvåan Johan Häggström i mål. Burman verkar ligga rätt i träningen, efter att i somras ha opererat ryggen för diskbråck.

– Inledningsvis var det lite stressig åkning. Sedan kom jag in i det. Det var skönt, säger han.

Schweiziske veteranen Dario Cologna slutade trea, 17,5 efter Burman.

– Det var bra. Han brukar vara en åkare som är jämnstark. Det är sällan han gör bort sig, säger den svenske segraren.

Calle Halfvarsson, herrlandslagets största stjärna inför världscupsäsongen som inleds i finländska Ruka, stod däremot inte för något formbesked på Hellnerstadion. 30-årige Halfvarsson slutade först på 13:e plats, knappt en och en halv minut efter Jens Burman.

ANNONS

– Det har aldrig gått bra i Gällivare. Jag har svårt för den här banan. Jag tycker att jag bara sladdar runt och knappt tar mig upp för backarna, säger Halfvarsson till Expressen och siar kring världscuppremiären:

– Det kan ju inte gå sämre i Ruka i alla fall.

För herrarna fortsätter Sverigepremiären med 15 kilometer klassiskt på lördag och sprint på söndag.

ANNONS