Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Dubbla roller. Landslagsprofilen Erik Grahm är spelande sportchef i Brynäs och har fixat ett lag som ska slåss om SM-guld. Bild: Pernilla Wahlman/TT

Brynässtjärnans dubbla roller: "En utmaning"

Hon har byggt laget och är själv en av de viktigaste hörnstenarna.
Landslagsprofilen Erika Grahm, 28, försöker vänja sig vid sin nya roll som spelande sportchef i Brynäs.
– Det är speciellt. På dagtid är jag chef över vår tränare och på kvällen är han chef över mig, säger hon med ett skratt.

När TT träffar Erika Grahm inför seriestarten på fredag har hon precis kört en träning med målvakten Ellen Jonsson på morgonkvisten. Nu väntar en arbetsdag på kontoret med en hel del möten och under sen eftermiddag är det träning med laget.

– Det har varit extremt mycket nu i början när jag ska komma in i allting. Nu är det 8–20 varje dag i Gavlerinken, men jag måste hitta en balans, för i längden kommer det inte att hålla, säger Grahm.

Brynäs har aldrig vunnit guld på damsidan – fyra SM-finalförluster är svidande facit – men efter några år på nedre halvan av tabellen satsas det nu ordentligt.

"Enorm spets"

Erika Grahm har bland annat lockat två landslagsbackar (Maja Nylén-Persson och Johanna Olofsson) och två poängdrottningar (fjolårets poängligavinnare Michela Cava och målsprutan Lara Stalder) till klubben.

Brynäs ska ge Luleå och de andra topplagen en kamp om guldet.

– Absolut. Jag tror att det blir en riktigt tajt serie i år, topp fem kommer att bli ruggigt. Vi har en enorm spets, lite svagare på försvarssidan, säger Grahm.

Hon är damansvarig i Brynäs sedan i våras. När den spektakulära värvningen av Grahm från Modo gjordes i fjol somras var det också med ett löfte om en framtida roll i föreningen.

Funderade på att sluta

Den kom redan efter en säsong. Erika Grahm erkänner att hon hade tankar på att lägga ned sin egen spelarkarriär till den här säsongen. Men drivet och glädjen är fortfarande för stor.

– Vid jul när vi började prata om en sån här roll så trodde jag att jag skulle tvingas välja. Men föreningen var tydlig med att de trodde att jag skulle kunna separera rollerna och att jag skulle fortsätta som spelare så länge jag vill och tycker det är roligt, berättar spetsforwarden som snittat drygt en poäng per match genom karriären, 332 poäng på 322 SDHL-matcher.

Grahm jobbar nära sportdirektören och förre NHL-stjärnan Andreas Dackell.

– Truppen är nog min skapelse, men tillsammans med Dackell och de andra på sporten. Jag har bollat med dem mycket. Det som har varit svårt i början har varit budgetfrågor, juridik och sånt. Men där har två tjejer på ekonomi hjälpt mig mycket. Sedan har jag haft själva kontakterna med spelarna eftersom jag har ett stort kontaktnät.

– Jag tycker själv att jag är bra på att kliva in i de olika rollerna och vi har väldigt klara regler och ramar. På dagtid är jag sportchef och driver de frågorna, på kvällstid pratar vi powerplaybågar och är lagkamrater som precis vem som helst.

Grahm går in i sin 15:e A-lagssäsong, har spelat i landslaget i elva år (202 landskamper) och vunnit ett SM-guld.

TT: Hur länge ser du dig själv spela?

– Jag tar säsong för säsong nu, det är inte lika självklart längre och jag har inte långsiktiga mål som OS och så. Men det skulle vara sjukt häftigt att vinna SM-guld som spelande sportchef. Det får vara det som driver mig på äldre dagar.

Göran Sundberg/TT

Ålder: 28.

Moderklubb: Kramfors-Alliansen.

Klubbar i karriären: Modo (2005–18), Brynäs (2018– ).

Främsta meriter: SM-guld med Modo 2012, VM-brons U18 2009, 202 landskamper och 332 poäng (161 mål och 171 assist) på 322 SDHL-matcher i Brynäs och Modo.