Marcus Ersson gjorde karriärens första SHL-mål mot Malmö.
Marcus Ersson gjorde karriärens första SHL-mål mot Malmö.

Brynäs rivstartade och vann mot Malmö

Bottenkänning i tabellen och en blytung rad med hemmaförluster. Brynäs behövde något extra för att lyfta och vinna (5–3) inför den hårt prövade hemmapubliken. Då slog Kevin Clark an tonen med snabbaste 1–0-målet i SHL den här säsongen.

ANNONS
|

- Sexton sekunder! Det blev en positiv puff i ryggen, säger Brynäsbacken Marcus Ersson.

Nu har Brynäs visserligen gjort första målet i andra matcher utan att lyckas vinna för det.

Förväntade stjärnor som Kevin Clark och Aaron Palushaj har till exempel inlett Brynäs målskytte mot Malmö i höstens två tidigare möten utan att få segerjubla.

Skånelaget vann ju med 5–1 hemma i september och 3–1 hemma så sent som under fredagen.

ANNONS

Så det krävdes något mer än den där puffen för att inte historien skulle upprepa sig på lördagen.

Första målet

Det krävdes ett försprång tack vare två spräckta nollor där sjundebacken Marcus Ersson stod för en av dem.

20-åringen gjorde på lördagen sin 48:e match i SHL och satte sitt livs första SHL-mål – utan att ens märka det – just som matchen stod och vägde i slutet av första perioden.

- Ska jag vara ärlig så visste jag inte att det var jag som hade gjort mål. Jag var på väg att byta, fick pucken och sköt. Sedan jublades det och alla tittade på mig, så jag tänkte att det var väl jag då.

TT: Du vände ryggen till just som pucken gick in?

- Ja, jag hade ingen aning. Tänkte att det kanske var en styrning eller retur av någon annan. Men det var en häftig känsla sedan. Något jag alltid kommer att bära med mig.

ANNONS

Två minuter senare var det Jacob Blomqvists tur att spräcka en målnolla – för veteranens del det första målet för säsongen (3–0).

- Äntligen. Nu är ägget kläckt, jublade Brynäskaptenen.

Fullsatt i Gävle

De inledande tre målen och det som till slut blev en 5–3-seger över Malmö innebär en minst sagt välbehövlig energikick för Brynäs, som spelade inför ett fullsatt Gavlerinken där sponsorer hjälpt till att få ner biljettpriset och därmed fylla hallen.

Sju förluster på tio hemmamatcher och en plats i bottenträsket är inget man lockar publik med i Gävle men Marcus Ersson tror att just en sådan här seger kan dra i gång en stigande formkurva både på isen och på läktaren.

- Vi tar mer puckar till mål nu, precis som vi har pratat om. Det hänger mycket på att vi vågar skjuta och inte ska spela oss in hela tiden. Att våga ta skott i stället för att passa.

ANNONS

TT: Ni har gjort en del tidiga mål men ändå tappat matcher?

- Jo, vi har gjort ett mål, sedan har det blivit lite pyjamas av det hela. Det blir lite mysigt, man blir lite bekväm i ledning men i dag gör vi det riktigt bra. Är riktigt hungriga och revanschsugna. Vi visar det när vi kommer ut som vi gör.

TT: Det är många spända miner i organisationen nu när ni ligger i botten?

- Ja, men jag är inte orolig. Vi har en bra grupp, ett jäkla bra lag. Vi har allt som krävs. Jobbar man hårt och inte tummar på något så kommer det att vända.

TT

ANNONS