Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Brottningslegendaren om sorgen efter dotterns död

Tomas Johansson förlorade sin dotter Mia när hon bara var 26 år gammal. Nu berättar brottningslegendaren om den tunga sorgen. – En dag ringde de till mitt jobb på skolan och berättade att hon förts i ambulans till lasarettet efter att ha hittats medvetslös i sin lägenhet.

Han är en av de absolut största i svensk brottning någonsin och har tagit medaljer i både EM, VM och OS. 1986 tilldelades Tomas Johansson dessutom Jerringpriset och utmärkelsen Svenska Dagbladets bragdmedalj. Men allt var inte positivt under den aktiva karriären. 1984 tog Johansson silver vid OS i Los Angeles - men efteråt fastnade han i ett dopningstest som gjorde att han inte fick behålla medaljen. 

I en långintervju med NSD berättar Johansson om hur det var att stämplas som fuskare. 

– Visst var man deppad. Det gick rykten att jag hade tagit livet av mig. En underlig sak hände. En gång – jag vet inte riktigt hur telefonlinjerna fungerade på den tiden – när jag lyfte telefonluren för att ringa hörde jag två gamla tanter prata om mig och dopning. Jag var i stugan med hunden och trodde att jag var på väg att bli helt snurrig, säger Johansson.

Och trots alla medaljer menar han att efterspelet kring dopningavstängningen satte djupa spår. 

"Försökte avråda henne" 

– Det blev ännu värre ju närmare Sverige jag kom. På planet hem hade alla tidningar mitt ansikte på första sidan. Man kommer ihåg varje dag att man vunnit VM, men tyvärr minns jag dopningen också. Så här efteråt känns det skönt att jag erkände direkt. Sedan har jag under alla år jobbat mot dopning både i klubben och i landslaget.

Men trots motgångarna i idrottslivet var det ingenting mot den familjetragedi som Johansson och hans familj fick genomlida. Dottern Mia gick bort bara 26 år gammal efter att ha genomgått en bypassoperation. 

– Jag försökte avråda henne, men hon ville göra en gastric bypass. Läkarna sade att viktoperationen hade gått bra. En dag ringde de till mitt jobb på skolan och berättade att hon förts i ambulans till lasarettet efter att ha hittats medvetslös i sin lägenhet. Hon vaknade aldrig upp och dog senare samma dag. De sade att tarmen spruckit, vilket orsakade en blodförgiftning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.