Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brottarprofilen: "Som en spark i ansiktet på sporten"

Svenska OS-hoppet Jenny Fransson har testats positivt för ämnet metyltestosteron, ett ämne som finns på dopningslistan som en anabol steroid. För brottningsprofilen Eddy Bengtsson borde det här och andra dopingfall ge strängare straff.
– Har hon tagit det medvetet så tycker jag vi ska ha en nolltolerans. Fuskarna har inte med idrotten att göra, säger han.

Nyheten om att OS-silvermedaljören från Rio 2016, Gällivare SK:s brottare Jenny Fransson, testades positivt i ett dopningstest den 9 januari, skakade om den svenska brottningssporten.

Brottningen är beroende av sina största profiler och deras framgångar på OS för att skapa intresse kring sporten och att en av landets bästa nu testats positivt för en anabol steroid skadar sportens rykte. Det menar Eddy Bengtsson, själv OS-brottare 2000 och 2004.

– Det är som en spark i ansiktet på hela sporten. Det är jäkligt tråkigt. Det skadar brottningssporten som är så liten. Det stod inte många rader när SM gick i helgen. Jag vet att förbundet har en intention om att sporten ska tillbaka in i rampljuset men det här gör saken väldigt mycket svårare, säger han.

LÄS MER: Svenska OS-medaljören Jenny Fransson fast i dopningstest

Jenny Fransson säger i en intervju med DN, som avslöjade det positiva dopingtestet, att hon inte tagit ämnet medvetet.

– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, säger hon till tidningen.

"Ska ha nolltolerans"

Eddy Bengtsson tycker att alla som medvetet tar otillåtna preparat ska straffas ordentligt.

– De som dopar sig och gör det medvetet, de ska inte få en tvåårig avstängning i mitt tycke. Har du valt att dopa dig ska du inte vara med i idrotten som vi många idrottsmän jobbar stenhårt för hela våra karriärer, säger han.

– Tänk om Sverige hade gått i bräschen som landet som går hårdast åt fuskande idrottsmän och kvinnor. Är det så att Jenny Fransson har fått i sig det här ofrivilligt så ska hon inte ha något monsterstraff, men har hon tagit det medvetet så tycker jag vi ska ha en nolltolerans.

Menar du att man ska bli avstängd på livstid?

– Fuskarna har inte med idrotten att göra. Det spelar ingen roll vilken idrott det är. Stenhårda straff på de som fuskar kanske kan få bukt på problemet.

Hur stort problem är dopning inom brottningssporten i dag?

– I tungvikten äts det en hel del sån skit. Vi har haft en del dopingfall inom svensk brottning men om du jämför med friidrotten så är det inte så mycket. Jag skulle vilja se att vi går ännu hårdare åt de som fuskar i Sverige, säger han.

Tror du det finns många liknande fall i svensk brottning?

– Jag tror det här är nålen i höstacken. Jag tror att det här är ovanligt.

"Blir hyckleri"

Att Jenny Fransson är ambassadör för ett kosttillskottsföretaget gör misstanken än värre, enligt Eddy Bengtsson.

– Jag tycker det blir hyckleri. Jag vet inte om Jenny Fransson har gjort det här medvetet eller omedvetet. Men på den nivån måste varje idrottare ta sitt eget ansvar. Man måste veta vad man stoppar i sig, veta vad man inte kan äta. Jag tycker det är beklagligt för Jennys skull eftersom hon jobbar med ett företag som verkar för ren idrott, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.