Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Brottarlegendaren Jimmy Lidberg: ”Sov med pistol vid sängen”

Deras liv har handlat om brottning, stora mästerskap och vunna medaljer. Men vid sidan av idrotten har bröderna Jimmy och Martin Lidberg också fått hantera dödshot, ångest och kamp mot kriminella.
– Jag sov med en pistol på nattduksbordet, säger Jimmy Lidberg.

För den stora massan är de kända som de två framgångsrika brottarbröderna. Martin Lidberg, 47, och Jimmy Lidberg, 38, från Farsta i Stockholm tillhör två av Sveriges mest lyckade inom sporten och bådas karriärer innehåller ett flertal medaljer från de stora mästerskapen.

Men vid sidan av EM-, VM- och OS-medaljer finns också en tuff vardag som har präglat dem i både ung och vuxen ålder.

Brödernas pappa, Tommy Lidberg, var både spelberoende och drev illegala svartklubbar. Nu är fadern fri från missbruk – men åren innan dess hamnade Tommy Lidberg i flera jobbiga situationer som drabbade familjen svårt.

I en intervju med Sportbladet öppnar bröderna, som nyss släppt boken ”Brottarbröder”, upp om vad de varit med om. Ett liv fyllt av kaos, dödshot, ångest och uppgörelser med kriminella. Om hur familjen behövde gömma sig, byta telefonnummer och leva med ständig oro till följd av pappans struligheter.

I ”Brottarbröder” berättar Jimmy Lidberg om hur han mitt i natten en gång 2012 fick ett telefonsamtal från hemligt nummer, där rösten i andra änden krävde att Lidberg skulle fixa fram 700 000, om han skulle vara med i OS.

LÄS MER: Färjestad försöker lindra förlusten – med matgäster

– Rädslan var först paralyserande, det övergick i ilska och tankarna på att inget fick hända min familj. För att känna någon mer trygghet började det med tårgas och fortsatte med vapen. Jag ringde en gammal vän från Botkyrka som tagit ett annan väg i livet för att få hjälp att få en pistol, han försökte övertyga mig att låta bli men jag var bestämd. Ända sedan de ringt och hotat mig den där natten sov jag med pistolen vid sängen, utan att jag berättade det för någon, säger Jimmy Lidberg.

Jimmy Lidberg: ”Tänkte jag skulle skjuta de jävlarna”

Han berättar vidare att också deras mamma hotades, att hon hade sett beväpnade personer stå utanför hennes dörr. Lillebroder Lidberg skyndade sig till mammans bostad efter att hon hade ringt och sagt vad hon hade varit med om.

– Jag kastade mig in i porten och sprang uppför trapporna utan att ha den minsta tanke på vad jag kunde möta. När jag kom upp var det ingen där, mamma öppnade med blodsprängda uppspärrade ögon och ben som skakade som trumpinnar. Först då insåg jag vad som kunde ha hänt om jag hade hunnit upp tidigare, jag stod bara och darrade. Jag tänkte att jag skulle skjuta de jävlarna, om någon skulle komma igen så skulle jag skjuta dem. Nu handlade det om att skydda mig själv, min mamma och mina barn. Så här i efterhand förstår jag inte hur jag klarade sådana här händelser, men överlevnadsinstinkten var stark, säger Jimmy Lidberg.

Även Martin Lidberg menar att den tuffa vardagen med pappas missbruk ständigt närvarande tog hårt.

Storbroder Lidberg säger att det är därför man har valt att ge ut boken, för att hjälpa andra som kommer från en tuff bakgrund och för att visa vad spelmissbruk kan leda till.

LÄS MER: Här är fem punkter efter Öis–Dalkurd

Han menar att brottningen var det som räddade bröderna.

– Brottningen räddade våra liv från droger och brott, och idrotten räddar många liv. Vi vill inspirera barn och ungdomar som växer upp i problemfyllda miljöer med missbruk eller gängkriminalitet. Man kan inte skylla på sin historia och uppväxt, man har val i livet, säger Martin Lidberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.