Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mona Brorsson trodde inte på sina tränares positiva lovord på vägen till en femte plats i VM. Det visade sig dock att de inte skojade.

Brorssons superlopp: "Det är ju skitbra!"

Mona Brorsson trodde att ledarna "bara ville vara snälla" när de gav henne positiva signaler i spåret. Men det gick fort. Femteplatsen var ett av skidskyttens bästa lopp i karriären och innebär medaljchans i jaktstarten.

Wolfgang Pichler går förbi Mona Brorsson i den mixade zonen och pussar henne på kinden.

Dagen före hade han petat henne i mixedstafetten. Nu har hon precis gjort ett av sina livs lopp.

- Inte så dåligt, säger Pichler.

TT: Ett bra betyg från honom?

- Det där är bland det bästa betyget man kan få av honom, då är han nöjd, säger Brorsson och skrattar.

"Skitbra"

Hon är också nöjd, speciellt när hon får höra att hon blev femma till slut, det har hon inte riktigt hunnit få koll på än.

- Åh, det är ju skitbra!

TT: Kändes det inte så bra?

- Nej, jag tänkte för mig själv att "det här går inte fort, jag kanske tar poäng i dag". Men sedan fick jag massa tider från tränarna som bara "du åker jättebra, superåkning". Men jag tänkte att de väl bara är snälla och försöker peppa mig.

Först på sista varvet förstod hon att det nog stämde, att hon faktiskt var med där uppe.

- Då var det bara att gräva djupt. Jag är verkligen supernöjd med den här tävlingen, säger Brorsson.

Femteplatsen är en tangering av hennes främsta individuella resultat sett till mästerskap och världscup.

Och hade det inte varit för den där bommen på första skottet i det stånde skyttet hade det kunnat bli ännu bättre. Mona Brorsson, med sjunde snabbaste åktid, var 20 sekunder från segraren Anastasija Kuzmina, och en straffrunda kostade i runda slängar 25 sekunder.

- Det strulade lite i stående. I liggande har man en armrem och en krok man hakar i för att få stöd, och den hade hamnat på sniskan och hakat i magasinhållaren, det har aldrig hänt förut och jag tror jag blev lite stressad och tappade lite fokus inför det där första skottet. Det var lite synd så här i efterhand, men det gäller att lära från allting, säger Brorsson, som nu har ett strålande utgångsläge inför söndagens jaktstart.

"Konkurrerar inte med Hanna"

Hon går ut nästan samtidigt som Hanna Öberg, som slutade fyra i sprinten, båda med slagläge på medaljerna.

- Så många gånger vi har nött den här banan och dragit om vartannat växelvis. Alltså här har vi den ultimata möjligheten att göra det här tillsammans och verkligen utnyttja varandras styrkor. Vi får snacka ihop oss lite hur vi ska göra.

Hanna Öberg ser hon som en medtävlande, inte som en konkurrent.

- Jag konkurrerar inte med Hanna. Jag vill göra min egen bästa tävling, men här har vi chansen att göra det tillsammans. Jag menar hemma-VM i Östersund och båda har chansen på de där pallplatserna.