Svenska skidskytten Mona Brorsson missade fem av åtta skott i det stående skyttet på förstasträckan i mixedstafetten.

Brorssons bommar sänkte Sverige

Det gick bra i första skyttet och två varv i spåren. Sedan började mardrömmen för Mona Brorsson, som drog på sig två straffrundor och sköt de svenska medaljchanserna i sank.

Sverige hade medaljförhoppningar i skidskyttarnas mixedstafett efter den framgångsrika starten på OS i Pyeongchang. Men Mona Brorssons stående skytte fungerade inte den här gången.

Fem bommade skott innebar två straffrundor och ett hopplöst läge redan efter första sträckan. Till slut räckte det bara till elfteplatsen.

Och då hade det ändå börjat så bra. Brorsson sköt fullt i det liggande skyttet och var bra med i spåren.

Men så gick något snett.

"Taket rasar"

- Det är som att jag totalt missar förhållandet mellan öga och avtryckarfinger. Det ser ut som träff, men jag skjuter ju uppenbarligen bom, säger 27-åringen uppgivet.

- Jag kan nästan inte förstå det. Jag sätter första extraskottet och känner mig inte nervös. Men bommar och bommar igen. Sedan är det som att taket rasar in.

Då hjälpte det inte att Hanna Öberg, Jesper Nelin och Fredrik Lindström – som fick hoppa in i sista stund sedan Sebastian Samuelsson fått känningar av en förkylning – stod för stabila insatser och körde upp laget några placeringar. Det blev en elfteplats, 2.44 minuter från guldet.

Efteråt slöt lagkamraterna upp bakom Mona Brorsson.

- Det är klart att jag känner med henne. Det är sådant som händer, vi har alla varit med om att ha gjort liknande saker, säger Öberg.

- Mona ska självklart få vara ledsen och besviken ett tag, men sedan finns vi där för henne och kommer att stötta henne allt vad vi kan.

Fourcade överlägsen

I tätstriden var det länge tysk ledning. Men försprånget till Frankrikes slutman – Martin Fourcade – var alldeles för litet vid sista växlingen. I stället ordnade Fourcade lekande lätt sitt tredje OS-guld i Pyeongchang.

Tyskland missade till slut medalj helt, sedan Arnd Peiffer först skjutit bort sig och dessutom förlorat bronsspurten mot italienaren Dominik Windisch. Tyskland lämnade in en protest – de ansåg att Windisch stängt Peiffer på upploppet – men tävlingsjuryn dömde till Italiens fördel. Norge tog silvret.

På torsdag fortsätter skidskyttarnas OS med damstafetten. Enligt förbundskapten Wolfgang Pichler kommer Mona Brorsson att få chansen igen, men inte på förstasträckan.

- Vi tar henne i våra armar och börjar om på nytt. Vi håller inte bara ihop när vi har bra resultat, utan också när vi har dåliga resultat, säger Pichler.

- Hon kommer inte att starta i damstafetten, hon får en annan position, det är bättre för henne. Men det är sådant som händer. Titta på Peiffer, han är olympisk mästare och gör ändå misstag.