Mona Brorsson sköt fullt och kom sexa i världscupen i Östersund.

Brorsson: "Toppformen kommer"

Petad i stafetterna – succé i distansloppet. Säsongsdebuterande Mona Brorsson blev sexa bakom vitryska Nadzeja Skardzina.

Vintern har intagit Östersund. Med 14 minusgrader efter loppet ville skidskyttarna gärna ta varvet genom den mixade zonen så snabbt det bara gick.

Men Mona Brorsson hade inga problem att stanna till.

Och konstigt vore det väl annars.

Medan Hanna Öberg och Anna Magnusson sköt bort sig var det Mona Brorsson som klev fram.

- Jag är så, så, så himla nöjd, sade Brorsson.

"Himla viktig"

Säsongspremiär och personbästa är förstås en kombination som ger förhoppningar om mer.

- Att få den här inledningen är så himla viktig för mig, sade Brorsson.

Hon tänker då främst på att alla hennes 20 skott satt, något hon inte klarade på hela förra säsongen.

- Nej, precis. Jag hade det ganska struligt då.

Nu var det bara ett skott som dansade läskigt nära kanten men även det vek in i stället för ut.

Precis som de flesta andra skidskyttar bor Brorsson i Östersund. Och hon kände stödet från den lilla publiken på hemmaplan.

- Det var ett mentalt spel i dag, speciellt att gå in i sista skyttet. Jag kände ett sånt bra stöd av publiken då. Det riktigt värmde. Jag la extra tid på skyttet där och gjorde det av en anledning.

"Offensivt"

Åkningen började bra men mattades andra halvan av loppet. Det viskades till och med ett tag om att hon var på väg mot den första svenska pallplatsen sedan Helena Ekholms framfart 2012, men det var fler som sköt starkt och åkte ännu snabbare än svenskan.

- Strategin i dag var att gå ut offensivt. Det gjorde jag också men jag fick också sota för det. Toppformen är inte riktigt där ännu. Det finns att slipa på, bara jag får lite fler tävlingar i kroppen, sade Brorsson.

Och med tangerat personbästa seglar hon också upp som en kandidat till mixedstafett i OS. I söndagens genrep var hon inte med.

- Ja, det kommer stora saker senare i vinter. Att få den här inledningen är bra för självförtroendet. Det finns inget att vara missnöjd med efter sin bästa placering någonsin.

Hanna Öberg var på förhand det stora svenskhoppet. Precis som i söndags åkte hon bra med fick inte till skyttet.

- Tre bom är lite för mycket på en distans. Jag är ändå nöjd med hur jag jobbade på skjutvallen, trots att det kom bommar fortsatte jag fokusera på det jag skulle. I fjol i samma situation hade det blivit ännu fler bommar, sade hon.