Brons till Höstman

ANNONS
|

Sveriges förra storstjärna i bröstsim, Emma Igelström, satt på läktaren i Eindhoven och följde finalen på 100 bröst som expertkommentator åt Radiosporten. Och hon fick nästan rysningar när hon såg Göteborgs-Sims Joline Höstmans uppvisning.

- Hon är så häftig. Jag är imponerad av den kyla hon visar. Att kunna gå in på sitt första mästerskap, ta en medalj och dessutom slå personligt rekord visar på en stor mental styrka. Roligaste svenska medaljen, jag känner mig stolt, kommenterar Igelström insatsen.

Joline själv hade svårt att fatta vad hon just hade åstadkommit.

- Ja, vad ska jag säga. Jag var så glad när jag kom i mål och såg att det lös på min startpall. Det slog mig efter semifinalen att jag hade chans på medalj, men att det skulle bli svårt. Därför valde jag att inte tänka på det utan fokuserade i stället helt på loppet. Att jag inte skulle stressa utan lita på min talang. det här känns jättestort.

ANNONS

Höstman gick ut hårt, var tvåa efter första 50, tappade lite mot slutet, men var trots det bara tre hundradelar från silvret efter nya personliga rekordet 1.08,94, vilket också är under OS-kvaltiden (1.09,01).

- Jag har varit nära så länge. Otroligt skönt att ha klarat den också, nu är det upp till förbundskaptenen att avgöra om han tycker att jag ska komma med till Peking. Det är inget jag tänker på nu, jag har många lopp kvar att simma innan dess, säger hon.

Redan i morgon simmar hon försök på 200 meter bröstsim och på söndag är det dags för försök på 50 meter bröstsim.

Sedan hon kom med i landslaget förra sommaren har allt gått i ett rasande tempo. Seger i världscupen i somras, dessutom två andraplatser och en tredjeplats.

- Jag har vetat att jag har det i mig och om jag bara hade tålamod och fortsatte att träna hårt, så skulle det komma förr eller senare.

Varför tror du att det har lossnat nu?

- Jag har haft problem med mina uppgångar och vändningar. Jag har jobbat stenhårt med det. Och att inte stressa.

Att hon tackade nej till en designutbildning i somras är nog inget hon ångrar i dag. Vägen pekar österut. Mot Peking. Andra svenskan i finalen, 16-åriga Hanna Westrin, kom sexa

ANNONS
ANNONS