Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Daniel Brodin under Tre Kronor-träning inför Karjalaturneringen.

Brodin om succén: "Värdesätter på annat sätt"

Återkomsten efter den svåra knäskadan i våras blev frustrerande – men i höst har Daniel Brodin varit SHL:s hetaste målskytt. Nu ska han och den magiska djurgårdskedjan försöka skjuta Tre Kronor till seger i Karjalaturneringen.

- När man har varit borta länge så värdesätter man det här på ett helt annat sätt, säger skarpskytten om höstens framgångar.

Nya Tre Kronor – med elva debutanter – inledde Karjalaturneringen på bästa sätt och vann på bortaplan över Tjeckien i Prag med 3–2.

Nu ska laget följa upp premiärvinsten med de två återstående matcherna i Helsingfors i helgen, först mot Ryssland på lördag och sedan avslutningen mot hemmanationen Finland på söndag.

Daniel Brodin slet sönder korsbandet i ena knäet i Tre Kronors VM-uppladdning våren 2017 och är nu tillbaka i landslaget.

När han gjorde comeback i februari efter tio månaders rehabilitering fanns det ingen given plats för honom i ett väloljat och framgångsrikt Djurgården. Det blev snålt med speltid, i många matcher ingen alls, och i olika miljöer.

- Jag fick inte riktigt testa vad jag gick för. Det var jobbigt, men man kan inte bara tänka på sig själv. Det var slutspelstider och laget går före, jag respekterar det, säger han.

"Fan vad kul"

Till den här säsongen blev det annorlunda. Brodin parades ihop med NHL-hemvändaren Jacob Josefson och nyförvärvet Jakob Lilja.

Succé är bara förnamnet.

Kedjan är SHL:s bästa, Lilja och Josefson delar poängligaledningen (19 poäng var) och kraftfulle Brodin är SHL:s bäste målskytt med nio fullträffar.

Med en så lång konvalescens njuter 28-årige Brodin av framgångarna på isen mer än vanligt.

- Man känner att fan vad kul det är att lira och när man har kul brukar det gå bra. Vi blev sammansatta på första träningen efter sommaren och det kändes bra på en gång. Vi kunde snacka med varandra bra och spelar på samma sätt, tänker likadant. Alla tre kommer med idéer, så det är skoj, säger Brodin.

Delad smärta

Att hela kedjan togs ut i landslaget och får spela tillsammans är också en kick. Jakob Lilja gjorde mål mot Tjeckien och hela kedjan spelade bra.

- Det är ett prov på nästa nivå. För mig personligen var det ju 1,5 år sedan man var med, så det är roligt att mäta sig var man står.

Daniel Brodin fick sköta delar av rehabiliteringen tillsammans med sin fru Emilia Brodin (före detta Appelqvist). Bara fem veckor innan Daniel drog sönder korsbandet gjorde Emilia detsamma i Djurgårdens fotbollslag.

Emilia födde för en tid sedan parets första barn, en dotter, och tanken är att hon ska göra comeback i damallsvenskan nästa år.

- Det var sjukt att det hände båda två. Hon opererade sig fem veckor innan det small för mig. Eftersom hon var fem veckor före så visste jag exakt vad som skulle hända hela tiden med operation och rehab.

- Sedan körde vi rehab tillsammans, vilket var riktigt skönt. Annars kan man bli jäkligt ensam.

Daniel Brodin har spelat 30 landskamper, men aldrig lyckats nå VM. Med det enorma inflödet av NHL-spelare de senaste säsongerna har det blivit ännu svårare att ta en plats, men drömmen finns där.

- Det lockar jättemycket, jag vet inte hur många år jag har varit med och inte nått hela vägen. Det är klart att det är ett mål man har.