Philip Broberg tillsammans med ishockeylegendaren och före detta Edmontonspelaren Wayne Gretzky, till vänster, och Edmontonbasen Ken Holland.

Broberg förste svensk i NHL-draften

Snart 18-årige Philip Broberg, som förra säsongen spelade för AIK, blev förste svensk att bli vald i årets draft till den amerikanska ishockeyligan NHL. Som nummer åtta valdes han av det kanadensiska laget Edmonton.

- Det (laget) har en fantastik historia och den vill jag vara en del av någon dag, säger Broberg till journalister på plats.

Tampa Bays Victor Hedman sägs vara en spelarförebild för Broberg, som beskriver sig själv som en back med offensiva kvaliteter och bra skidskoteknik.

- Vi har bra backar i landslaget och såklart ser man upp till dem och försöker vara som dem. Jag tror det är största anledning till att det har kommit så många bra backar från Sverige genom åren.

Andre svensk blev Brynäs Victor Söderström som valdes av Arizona som nummer elva.

På plats 22 och 23 återfinns Tobias Björnfot och Simon Holmström. Björnfot, som närmast kommer från Djurgården, valdes av Los Angeles, medan HV71:s Holmström hamnar i New York Islanders.

Inför draften har snacket mest handlat om vem som skulle väljas först av det amerikanska spelgeniet Jack Hughes och det finländska stjärnskottet Kaapo Kakko.

Etta blev Hughes som hamnar i New Jersey, som hade lottats till första lag att välja, och därmed blir lagkamrat med svenske Jesper Bratt.

Kaapo Kakko valdes som väntat av tvåan New York Rangers och får därmed spela med bland andra Mika Zibanejad och Henrik Lundqvist.

Rättad: En tidigare version innehöll felaktiga uppgifter om Jack Hughes medspelare i New Jersey.