Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gareth Hughes, till vänster, när britterna får silvermedaljerna efter dressyrens lagtävling. Han tävlade trots konstaterad covidsmitta. Hur Internationella ridsportförbundet, FEI, ska hantera det hela är oklart.
Gareth Hughes, till vänster, när britterna får silvermedaljerna efter dressyrens lagtävling. Han tävlade trots konstaterad covidsmitta. Hur Internationella ridsportförbundet, FEI, ska hantera det hela är oklart. Bild: Pontus Lundahl/TT

Brittisk ryttare covidsmittad – tävlade ändå

Storbritannien tog VM-silver i dressyrens lagtävling – med en covidsmittad ryttare.
Vilka konsekvenser det får är oklart.
En möjlig är att Gareth Hughes resultat stryks. Då går silvret till Tyskland och bronset till Sverige.
Det Internationella ridsportförbundet, FEI, sitter just nu i möte.

Gareth Hughes deltog inte på presskonferensen efter lagtävlingen. Det var på den hans lagkamrater berättade att Hughes hade testat positivt men ridit ändå. Enligt den brittiske ryttaren Richard Davison hade Hughes tillåtelse att tävla.

Enligt företrädare för organisationen i Herning ska detta ha varit i enlighet med dansk lag. Enligt FEI:s protokoll för Covid-19 står det emellertid att den som testat positivt för covid-19 omedelbart ska lämna arenan, skriver tidningenridsport.se.

Något Hughes, som tävlade i lördags, inte gjorde. Han deltog i prisutdelningen och stod på prispallen tillsammans med övriga VM-medaljörer. Han ska även ha rört sig på framridningen och i pressrummet.

FEI säger sig inte ha haft kännedom om Hughes positiva covidtest.

Brittens lagkamrater påpekade på presskonferensen att de testat negativt och att Hughes ska ha varit försiktig och hållit avstånd till andra.

Gareth Hughes noterade 75,978 procent i lördags och hans resultat ingick i det som räknades för Storbritannien.

Det är oklart om FEI går så långt som till att stryka Hughes resultat. Skulle det ske räknas i stället Richard Davisons 68,851. Då hamnar Storbritannien på 227,096 procent och petas ned till fjärde plats. Då går silvret i stället till Tyskland och bronset till Sverige, som stannade på 227,142 procent.

Vid EM i Rotterdam för tre år sedan utsågs Sverige till bronsmedaljörer sedan en av Storbritanniens hästar visat blod.