Henrik Stenson under träning inför British Open på Royal Portrush golfklubb i Nordirland. Här gåendes till det åttonde hålet.
Henrik Stenson under träning inför British Open på Royal Portrush golfklubb i Nordirland. Här gåendes till det åttonde hålet. Bild: Christer Höglund

British Open – hål för hål

För första gången sedan 1951 är British Open tillbaka i Portrush på Nordirland. Här är banan som väntar – bland annat med två nya hål – för Henrik Stenson, Tiger Woods, Rory McIlroy, Brooks Koepka och alla andra golfstjärnor.

ANNONS

+ Hål 1, par 4, 385 meter.

Beskrivs som ett tufft hål där spelarna först och främst behöver undvika två bunkrar med sina slag från tee. Om de lyckas med det har de goda möjligheter att nå green på andra slaget.

Namn på hålet: Hughies.

+ Hål 2, par 5, 525.

Tre bunkrar till höger men nu har hålet även fått en till vänster, vilket tros ska skapa lite huvudbry hos spelarna. Men faktum kvarstår: med ett bra utslag finns det goda möjligheter att notera en eagle eller birdie.

Namn: Giant’s Grave.

+ Hål 3, par 3, 162.

Ett av banans finaste hål. Tee ligger på en av tävlingens högsta punkter med utsikt över stora delar av banan och den skotska ön Islay. Green lutar åt alla håll och därmed krävs det precision för att lyckas på detta hål. Om inspelet hamnar lite fel är det svårt att reparera skadan.

ANNONS

Namn: Islay.

+ Hål 4, par 4, 441.

Hålet, som är döpt efter vinnaren av British Open 1974, har minst utrymme till höger vilket betyder att utslaget måste placeras mellan bunkrarna till vänster och banans rep. Därifrån är dock inte flaggan synlig.

Namn: Fred Daly’s.

+ Hål 5, par 4, 342.

Ett av de finaste hålen sett till vyerna då green ligger alldeles vid klipporna, och just av den anledningen beskrivs hålet som ett av de bästa för åskådarna. En annan detalj som gör hålet mer intressant; banan sträcker sig bara några meter bakom green.

Namn: White Rock’s.

+ Hål 6, par 3, 177.

Banans andra par tre-hål erbjuder – precis som några tidigare hål – en fantastisk vy och är döpt efter Harry Colt som designade Dunluce under 1930-talet. Med en svårspelad green är birdiechansen liten.

Namn: Harry Colt’s.

+ Hål 7, par 5, 541.

Ett av banans två nya hål, som spelas genom sanddyner och erbjuder flera olika utmaningar fram till green. En av de allra svåraste blir vinden, som kommer att avgöra om spelarna kan nå green på två slag eller behöver fler.

Namn: Curran Point.

+ Hål 8, par 4, 397.

Även det här ett nytt hål, som har gjorts på mark som det aldrig tidigare har spelats golf på. Med raviner och bunkrar bli minsta lilla miss kostsamt och spelarna kommer att hamna på svåra ställen på fairway för att kunna nå den upphöjda greenen.

ANNONS

Namn: Dunluce.

+ Hål 9, par 4, 395.

Har under en längre tid varit det svåraste hålet för medlemmarna i Royal Portrushs golfklubb. Då hålet formar sig från höger till vänster och har en ny bunker till vänster, lär spelarna undvika att använda drivern.

Namn: Tavern.

+ Hål 10, par 4, 409.

Bunkrar behövs inte på detta hål, i stället handlar utmaningen om att hitta rätt del av fairway för att få fri sikt fram till en lång och smal green.

Namn: Himalayas.

+ Hål 11, par 4, 433.

Irländske golfaren Padraig Harrington har tidigare beskrivit utslaget som det svåraste som finns i sporten. Och visst är det svårt. Från tee krävs precision för att få ett bra läge på fairway och fri sikt fram till green. Sedan krävs ytterligare ett bra slag, för hamnar bollen kort kommer den rulla av green.

Namn: PG Stevenson’s.

+ Hål 12, par 5, 486 meter.

Med en ny tee har hålet blivit 45 meter längre än tidigare, en ändring som har gjorts för att det ska få räknas som ett par fem. En lurig green – höjd och med en ”falsk” början innebär att spelarna som inte har räknat med det i inspelet riskerar att bollen rullar av och kan hamna i det anslutande vattnet.

ANNONS

Namn: Dhu Varren.

+ Hål 13, par 3, 177.

Ett fint par 3-hål som med sin smäckra omgivning lurar ögat. Hålet är lömskt. Greenen är kantad av hela fem bunkrar och med en böljande natur hamnar flaggan i en svår position.

Namn: Feather Bed.

+ Hål 14, par 4, 432.

Utmaningen med hålet är inte utslaget som måste hitta sin väg mellan två bunkrar, utan andraslaget fram till en upphöjd green som lutar både fram och bak – och dessutom har en bunker till vänster.

Namn: Causeway.

+ Hål 15, par 4, 389.

Med en generöst lutande fairway bör de flesta sätta sig i en bra position för fortsättningen av hålet. Och det är just andraslaget som är nyckeln, då green är liten och har en bunker till vänster och en kraftig lutning till höger.

Namn: Skerries.

+ Hål 16, par 3, 216.

Hålet behöver inga bunkrar för att göra det svårspelat. En välslagen boll från tee bör innebära att ravinen fylld med ruff undviks. Om bollen hamnar där ändå – då har spelarna problem.

Namn: Calamity Corner.

+ Hål 17, par 4, 373.

Om spelarna satsar på att nå green direkt på utslaget – vilket är möjligt på detta hål – bör de ha den nya bunkern till vänster i åtanke. Om de i stället väljer att spela lite försiktigare kommer de förmodligen hamna i en svår situation till andra slaget med tanke på lutningen på fairway.

ANNONS

Namn: Purgatory.

+ Hål 18, par 4, 433.

Hålets nya tee innebär att spelarna kan sätta bollen till vänster på fairway för att få en glimt av green till nästa slag. Kan vara ett starkt avslutningshål, men då måste spelarna ha tur med vinden.

Namn: Babington’s.

Fotnot: Banan mäts i yards och har räknats om och avrundats till meter.

Anders Wallin/TT

ANNONS