Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bria Goss talar ut om cancern: ”Grät hela tiden”

På basketplanen är hon hyllad stjärna. Vid sidan av har Luleås nyförvärv Bria Goss haft det tuffare. I en intervju med Sportbladet berättar hon om sjukdomen som hon hållit dold i flera år.
– Jag kämpar fortfarande med, säger Bria Goss.

I fredags var det premiär i Svenska basketligan. Luleå basket vann med 96-52 mot Visby, och nyförvärvet Bria Goss gjorde en bra debut.

LÄS MER: Högsbo föll i premiären mot Borås

Hon är ett 29-årigt basketproffs från USA, och har spelat i flera länder i Europa. Nu har hon hamnat här i Sverige.

Men medan Bria Goss har presterat på planen säsong efter säsong har hon samtidigt gått en kamp mot cancer. I en intervju med Sportbladet berättar basketspelaren om sjukdomen som drabbade henne i 24 års ålder, och som påverkar henne än idag.

Det började med att hon hade en myom, det vill säga en muskelknuta i livmodern. Efter en tid kom hon till en läkare som kunde operera bort den.

– När de väl tog ut den upptäckte de att jag hade drabbats av cancer. Det förändrade allt, säger Bria Goss till Sportbladet.

Kan inte få egna barn

För att bli kvitt cancern tvingades den då 24 år gamla Bria Goss operera bort livmodern, äggstockar och äggledare.

– Efter operationen kände jag mig förkrossad. Jag försökte agera som att det inte hade hänt. Jag kunde inte prata om det, jag ville inte prata om det, berättar hon.

Även om hon överlevde cancersjukdomen har Bria Goss mått dåligt i flera år efter operationen. Mycket på grund av att hon inte kan få barn.

– Jag kämpar fortfarande med det. Det går upp och ner från dag till dag. När jag dejtar eller har en relation med någon är det en obekväm diskussion att ta för det första. För det andra, varenda sansad människa lär säga att det är okej, vi kan diskutera det när vi kommer dit. Well, efter sju år tillsammans, kommer du känna samma sak då eller överge mig? Jag kämpar med det nu och försöker förlika mig med att det är okej hur det än blir.

Hon fortsätter:

– Jag kände mig inte värd att älskas eller ha en familj. Jag la skulden på mig själv för allting och tänkte inga snälla tankar. Mitt självförtroende och egenvärde var på botten. Alla som går igenom något så traumatiskt påverkas. Och jag blev den absolut värsta versionen av mig själv. Jag kände inte ens igen mig själv i spegeln.

Vill inspirera andra

Idag mår Bria Goss bättre, och hon berättar att hon fått en ny syn på livet. Basketen har varit en frizon, dit hon flytt för att slippa hantera tankarna kring sjukdomen. Det dröjde också innan hon berättade om vad som hade hänt.

– Jag grät hela tiden på mitt rum, i tysthet. Men när jag träffade andra personer klistrade jag på ett leende. Jag kände mig hemsk men kunde inte låta någon veta vad som har hänt eller visa hur jag kände. Det tog mycket energi och var utmattande bara det.

Nu vill Bria Goss dela med sig av sina upplevelser, bland annat för att kunna inspirera andra och visa att det är viktigt att ta hjälp i liknande situationer.

– Jag kände mig skamsen, smutsig och obekväm. Jag borde naturligtvis inte ha känt så, men jag hade ingen som kunde säga det åt mig – eftersom jag inte ens pratade om det själv. Nu försöker jag prata om det så mycket som möjligt. Det är svårt att veta vad någon annan går igenom. Kanske min historia inspirerar någon annan att be om hjälp, för det betyder allt, säger hon till Sportbladet.

LÄS MER: Världskänd kirurg död – hyllas av Zlatan Ibrahimovic

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.