Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brassar som stannar i stan

BK Häcken har handplockat två av publikfavoriten Cruzeiros talanger. Éber och Sebá ansluter direkt efter Gothia Cup.

BK Häcken har tack vare rollen som arrangör av Gothia Cup format ett samarbetsavtal med brasilians­ka talangklubben Cruzeiro. Kort förklarat innebär det att Häcken har möjlighet att låna spelare med option att senare köpa loss dem från Cruzeiro.

Brasilianarnas 17-årslag, som deltar i Gothia Cup och blivit ett av de populäraste lagen hos publiken, innehåller en rad intressanta spelare.

Två av dem kommer direkt efter turneringen att ansluta till Häckens A-lag. De båda offensiva mittfältarna Éber och Sebá stannar i ett första skede de kommande två veckorna tillsammans med en målvaktstränare, för att träna med Häcken.

Éber, som gjorde ett av målen i Cruzeiros 2–1-vinst mot AIK inför några tusen åskådare vid Hedens plan 4, tackade Gud för segern. Han ser fram emot att bekanta sig med den svenska fotbollen.

– Det är viktigt att prova på att få erfarenheter av hur det är att leva här och att spela den fotboll som spelas här. Jag vet egentligen ingenting om Sverige, men jag hoppas att det ska gå bra ändå. Jag får lära mig.

Både han och Sebá var i Göteborg med Cruzeiros 16-årslag och vann Gothia Cup i fjol. Han hoppas på något liknande i år.

– Det är därför vi är här. Vi har spelat väldigt bra hittills och jag har varit väldigt bra själv också.

Det märks. Publiken stod i flera led kring konstgräsplanen, tv var på plats för att intervjua några av spelarna och efteråt jagade några svenska ungdomar brasilianska autografer.

Ronaldo fostrades i Cruzeiro

Alexandre Barrroso, som är ansvarig för Cruzeiros ungdomsakademi, ser bara fördelar med det samarbetsavtal som klubben tecknat med BK Häcken.

– Alla klubbar i Brasilien måste jobba med att sälja sina spelare. Annars får vi inte ihop vår ekonomi. Det är tufft just nu. Om samarbetet med Häcken kan hjälpa oss med det är vi bara glada.

Cruzeiro har bland många andra fostrat VM-historiens främsta målskytt, Ronaldo. Häckens sportchef Sonny Karlsson lär hoppas på liknande lirare till Hisingen, men är medveten om att hans klubb inte med automatik har förtur till de allra bästa spelarna i samarbetsklubbens A-lag.

– De har en enorm organisation, som producerar en mängd bra fotbollsspelare. Upptagningsområdet är hur stort som helst och de vet om att inte alla de spelarna kan få plats i deras A-lag. Vi kan aldrig ta de spelarna som hamnar i Italien eller Spanien. Men de spelarna som är strax under har vi chans på, i stället för att de hamnar i något mellan­europeiskt land.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.