Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Isabelle Gulldén och Linn Blohm tackar publiken efter den oavgjorda matchen mot Frankrike.

Bragdinsats mot Frankrike gav oavgjort

Bragdinsatsen mot hemmanationen och världsmästaren Frankrike räckte till en poäng för Sverige. Chansen till EM-semifinal är nu minimal för Blågult.

Den svenska poängen gör att det finns en minimal chans att Blågult ska kunna nå en EM-semifinal i Paris. Först och främst måste Sverige vinna mot Ryssland på onsdag i landslagets sista match i mellanrundan, men sedan måste en rad resultat gå vägen i andra matcher för att den drömmen ska bli verklighet.

- Det ser väldigt, väldigt svårt ut, säger spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén, som var målbäst med sex fullträffar varav tre straffar.

"Förlorat en poäng"

Det var hemmanationen och regerande världsmästaren Frankrike som Sverige höll på att välta i Hall XXL i Nantes. Ett Frankrike som har världens bästa försvar och som under mästerskapet har varvat upp även sin offensiv. Ett "les bleus" som Sverige har förlorat mot i nio av de senaste tio mästerskapsmatcherna. Senaste segern var i mellanrundan i EM 2014.

Det struntade Sverige i och var faktiskt aldrig i underläge under 60 minuters handboll.

- Vi har spelat mindre bra i den här turneringen och nu står vi ändå upp mot hemmanationen och världsmästaren, och allt vad de är, säger Jamina Roberts och fortsätter:

- En annan dag hade det här känts som en vinst, men i och med att vi i praktiken var tvungna att vinna känns det som att vi har förlorat en poäng.

Det var Roberts som med sju sekunder kvar tog det sista avslutet för Sverige. Domarduon hade armen uppe för passivitetsvarning och med endast sex passningar kvar att göra var någon tvungen att ta avslutet, men vänsternians skott gick utanför och 21–21 stod sig.

- Vi hade behövt två poäng, men det fick vi inte. Nu måste vi ha hjälp av de andra här och där, säger målvakten Filippa Idéhn.

Tog allt

Hon och det svenska laget svarade för en stormatch. Ett tag tog Idéhn allt i andra halvlek och kom upp i totalt 41 procent i räddningsstatistik.

- Jag är jäkligt glad och stolt över hela laget för att vi gör en sådan här insats.

Lita på din lagkamrat. Spring inte med Frankrike i anfallsspelet utan håll din yta och låt spelaren bredvid möta fransyskan vid rörelse. Uppmaningen från förbundskaptenen Henrik Signell kan låta enkel, men är sannerligen inte lätt att utföra mot så individuellt skickliga spelare som Frankrike har. Ändå var det precis vad Sverige gjorde.

- Vi gör precis det vi kommit överens om. Det är klart att vi går bort oss någon gång, men så är det, säger Idéhn.

En svensk seger mot Ryssland på onsdag är nödvändig och Sverige slutar i sådana fall på fem poäng i sexlagsgruppen där de två främsta får spela semifinal. Det krävs dock att andra resultat går Blågults väg. Efter matchen Sverige–Ryssland måste Frankrike senare under kvällen förlora mot Serbien.

Semifinalen kan dock vara utom räckhåll redan under måndagen. Serbien får då som mest ta en poäng mot Montenegro – blir det serbiskt vinst kommer alla utfall i mötet Serbien–Frankrike innebära något av lagen går förbi Sverige.