Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Bra stämning i Lysekil – trots vädret

Regnet hängde ständigt i luften när VM i matchracing för damer inleddes på tisdagen. Men trots det grå vädret var det glada miner på läktarna.
– Vi kommer hit varje år, säger åskådaren Jenny Backman.

VM i matchracing för damer inleddes i Lysekil på tisdagen. Under förmiddagen hängde molnen tunga över staden och publiktillströmningen uteblev. Efterhand hittade dock fler och fler till bryggan och hamnen där tävlingarna gick av stapeln.

– Vi är vänner till Marie Björling Duell så vi hejar stenhårt på henne, säger Jenny Jaarnek som var på plats tillsammans med styvdottern Felicity Jaarnek.

– Hon fick inte en så bra start med två förluster men sedan tog hon en vinst så nu ser det bättre ut. Vi följer med hit varje år och stannar kvar så länge de är kvar. Vi har blivit lite som maskotar.

Starkt hemmastöd

Bland åskådarna på plats var stämningen god och hemmastödet var påtagligt. En av dem som viftade flitigast med den svenska flaggan var Jenny Backman som hejade tillsammans med sin man Per Larsson.

– Vi kommer hit varje år och brukar avsluta semestern här, säger hon.

– Vi är här framförallt för seglingen och man kommer så nära när man tittar härifrån klipporna. Vi hejar främst på Anna Östling från Lerum.

Att det är regnigt ser inte Jenny Backman som något problem.

– Man får klä sig efter vädret helt enkelt. Men jag tror det kommer mer folk i slutet av veckan då det börjar dra ihop sig.

Många aktiviteter

På evenemangsområdet vid hamnen finns även en del andra aktiviteter som inte har direkt med själva tävlingarna att göra. Det finns shopping och utställningar, och även möjlighet att själv prova på segling tillsammans med en instruktör.

– Vi vill försöka välkomna så många som möjligt att prova på att segla så vi är här hela veckan, säger instruktören Linnéa Darin.

Målet är att locka många nya utövare.

– Det brukar vara uppskattat. Jag tror det är bra för utvecklingen av seglingssporten och jag tror att det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att komma igång. Och det är främst därför vi är här.

Segelbåtarna man kan prova på är C55, Feva och Optimist. Emmy Lidell är en av dem som kommit för att testa segling.

– Det var lite läskigt men det var roligt, säger hon.

Emmy Lidell brukar även hon återkomma varje år.

– Det är roligt att det händer något i den här staden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.