Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Patrik Kittel och hästen Delaunay direkt efter det fina dressyrprogrammet som gav en tredjeplats första dagen i Göteborg.

Bra dressyrstart för EM-medaljörer

Två svenska EM-medaljörer fick en bra start på världscuptävlingen i dressyr i Göteborg. Patrik Kittel var trea efter två världsstjärnor. Rose Mathisen blev sexa i sin första start på länge. Danska EM-trean Cathrine Dufour vann.

Cathrine Dufour fick sitt bästa Grand Prix-resultat i karriären och kom för första gången över dressyrens "magiska" 80 procent i domarpoäng. Efteråt talade hon glatt om sin nya tränare, den danska prinsessan Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein.

Dufour behöver poäng för att säkra en biljett till världscupfinalen i Paris i april. Men den jakten slipper hennes två konkurrenter på fredagens prispall.

EM-segraren på Ullevi i fjol, tyska Isabell Werth, är redan klar för cupfinalen som regerande mästare. Hon måste ändå delta i cuptävlingar för att kvalificera sina hästar, men får inga poäng.

Klar för final är även Patrik Kittel, som haft en mycket bra inomhussäsong och ledde Västeuropaligan inför de två sista tävlingarna.

- Världscupen är jätteviktig. Det var mitt mål från början att gå till final, säger Kittel.

Siktar mot 80

Han var mycket nöjd med sin och hästen Delaunays insats första dagen i Scandinavium.

- Det var en av de bästa ritter jag gjort i Grand Prix, säger Kittel.

Det är små detaljer som skiljer honom från de allra bästa.

- En del hästar har kanske lite mer uttryck i ökat trav, till exempel. Min ryggning i dag var inte jättebra. Man får rida bra och göra bra rundor, resonerar Patrik Kittel.

- I morgon är det 80-plusstrecket som gäller, säger han leende inför fredagens avslutande kür.

Det är då världscuppoängen delas ut. Och i den tävlingsformen, med ett egenkomponerat program till musik, var Patrik Kittel över 80 procent när han vann den prestigefyllda världscuptävlingen i London i december.

Men det var på Deja, hans andra topphäst. Både Delaunay och Deja är kvalificerade till cupfinalen, vilket ger valfrihet för Kittel.

"Lite för matt"

Näst bästa svensk på fredagen var sexan Rose Mathisen, som också var med i det svenska EM-bronslaget på Ullevi i somras. Hon satsar helt på utomhussäsongen för att komma med i höstens VM-lag, och gör bara två tävlingar på hela inomhussäsongen. Hennes häst Zuidenwind hade inte tävlat i Scandinavium förut.

- Jag är nöjd. Jag trodde att han skulle bli lite på hugget, men han blev väldigt lugn i stället. Kanske till och med lite för matt i piaff och passage, säger Mathisen.

De två övriga i Sveriges bronslag, Therese Nilshagen och Tinne Vilhelmson Silfvén, deltar inte i Göteborg. Den sistnämnda är just nu fyra i världscupligan. De nio bästa går till finalen.