Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Boqvist i samspråk med assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv under Tre Kronors träning.

Brödratalangernas debut: "Något man drömt om"

Jesper debuterar i Tre Kronor i Channel One Cup den här veckan – lillebror Adam gör JVM-debut i Juniorkronorna om ett par veckor. Talangfulla bröderna Boqvist har en spännande tid framför sig i varsitt hockeylandslag:

Boqvist den äldre, 20-årige Jesper, gör sin Tre Kronor-debut mot Ryssland i Moskva på torsdagskvällen.

Boqvist den yngre, den 18-årige backen som spelar för London Knights i kanadensiska juniorligan, finns med när JVM-laget samlas på läger i Kanada i helgen. JVM-premiären är mot Finland på annandag jul.

- Jag har aldrig testat på det här så jag ska bara gå in och göra mitt bästa. Så tror jag Adam tänker också, det är väl det man kan göra. Visa vem man är, säger Jesper Boqvist efter en landslagsträning i Segeltorpshallen utanför Stockholm.

"Jag var före"

De två bröderna har följts åt genom karriären, både hemma i Hedemora och i Brynäs. Men Adam valde att lämna Gävlelaget i somras för spel i Nordamerika. Han var nära att ta en NHL-plats med Chicago – han draftades i juli som åtta – men fick som en av de sista backarna lämna för spel i juniorlaget London Knights.

- Han var kvar i Hedemora mitt första år i Brynäs, det här är andra året som vi är ifrån varandra. Men vi pratar i stort sett varenda dag, skickar några mess eller pratar på Facetime. Det har börjat lossna för honom också, så det är kul, säger Jesper som i fjol draftades i andra rundan av New Jersey.

Adam Boqvist har, trots sin unga ålder, redan debuterat i Tre Kronor. Han gjorde två landskamper mot Slovakien i våras.

- När jag blev uttagen skrev han "grattis, men jag vare före", säger med Jesper med ett skratt.

Ingen brådska

Vem som blir först i NHL återstår att se. Jesper Boqvists kontrakt med Brynäs går ut i sommar.

- Jag vill vara bäst i Brynäs eller i serien först, jag vill komma dit och känna att jag har en bra chans att ta en plats direkt. Jag känner ingen stress, trivs bra i Brynäs, får spela mycket och har bra polare.

Jesper Boqvist fick nästan halva förra säsongen förstörd av en handledsskada. Den här säsongen spelar han i Brynäs förstakedja med Joel Kellman och Nicklas Danielsson och är tvåa i interna poängligan med 17 poäng, 7 mål och 10 assist, på 22 matcher.

- Det började lite knackigt, jag hade väl inte en poäng första sju matcherna, sedan steppade jag upp och har blivit mycket jämnare. Jag har jobbat hårt också och då kommer poängen. Det har varit kul, absolut, men jag vill vinna fler matcher med Brynäs, säger han.

Till landslaget har han sällskap av Kellman. De två spelar i hop i en kedja med Färjestads Michael Lindqvist som tredjelänk. En offensiv kedja som ser spännande ut. Förbundskaptenen Rikard Grönborg om Boqvist:

- Han är jättespelskicklig och har verkligen tagit steg i år. Han kan göra en gubbe en mot en, hålla i pucken, växla tempo. Många av de här moderna grejerna. Han får chansen i powerplay och offensiva situationer, han har den spetsen.