Erik och Johan Dahlin från Trollhättan är båda landslagsmålvakter.
Erik och Johan Dahlin från Trollhättan är båda landslagsmålvakter.

Bröderna Dahlin kan trygga återväxten

ANNONS
|

Idrotten är fylld av sagor; häpnadsväckande berättelser, märkliga historier - och ibland - ren och skär familjelycka. I fotbollens forntid var Stefan Dahlin målvakt för IK Oddevold och IF Elfsborg. Nu närmar sig "Tarzans" söner toppen. Mycket tack var Stefans råd.

- Han har lärt mig allt. Jag har honom att tacka för allt jag kan, säger U21-landslagets målvakt Johan Dahlin inför kvällens avgörande EM-kvalmatch mot Serbien på Edsborg i Trollhättan.

Det vilar något tryggt över Johan Dahlin, 20. Inga rubrikskapande uttalanden. Inga självförhöjande kommentarer. Han behöver inte det, söker inte det. Han, liksom tre år yngre brodern Erik, är uppväxta i Trollhättan, utbildade i Trollhättan och formade i Trollhättan, slussarnas, bilfabrikernas och filmskapandets stad.

ANNONS

- Jag får nästan försöka koppla bort att matchen spelas i Trollhättan, för att behålla koncentrationen, säger Johan Dahlin.

Vårens sensationella Tippeligasuccé där Lyns ordinarie målvakt Eddie Gustafsson ersattes av "den okände 19-åringen från Sverige" gav först det ena och nu även det andra. Genombrott i klubblaget - följt av genombrott i landslaget.

- Vi visste knappt vem han var i början av året, säger målvaktstränaren Mats Svensson.

- Han har gjort tre kanonmatcher på raken, berömmer Jörgen Lennartsson.

Det var Lennartsson som "upptäckte" Johan Dahlin när Lyn mötte Vålerenga och vann med 2-1. Det är Jörgen Lennartsson som också är ansvarig för det svenska juniorlandslaget - där Johans bror, Erik Dahlin, är målvakt.

- Erik har extrema förutsättningar. Han har det mesta, säger Johan Dahlin om sin 17-årige lillebror som under året blandat spel i IFK Göteborgs u-trupp med spel i klubbens juniorlag.

- Det är svårt att prata om brorsan. Han har vad de flesta målvakter saknar. Räckvidd och aggressivitet. Han brinner så jävligt för fotbollen, vet du, säger Erik Dahlin om sin storebror.

I kväll sitter Erik Dahlin på Edsborg för att tillsammans med mamma och pappa se Johan ta ytterligare kliv på karriärsstegen.

ANNONS

- Han har många bra sidor, framför allt spelförståelsen. Han gör många bra bedömningar och arbetar med små medel, i stället som många andra, som är överambitiösa, säger U21-landslagets Mats Svensson om Johan Dahlin.

Jörgen Lennartsson om bröderna:

- Det är två bra personligheter, som visar stor ödmjukhet och har god självkännedom.

Eftersom Johan bor i Oslo och Erik i Göteborg följer de varandras karriärer på avstånd.

- Vi har en bra relation och har hängt ihop sedan vi var små, säger Johan Dahlin.

Erik Dahlin har alltid varit målvakt och som Jörgen Lennartsson säger "nummer ett i sin åldersgrupp". Johan Dalin var utespelare fram till 14-årsåldern.

- Jag har alltid velat bli målvakt, men var inte tillräckligt bra helt enkelt.

Nu är han tillräckligt skicklig för att stå i ett landslag. I en framtid kanske ihop med Erik?

- Det är inget jag tänker på. Jag försöker ha skoj och vara bra där jag är, Johan.

- Det hade varit roligt, men är inget jag tänker på, säger Erik.

Johan Dahlin

Född:

Mått:

Klubbar:

Framtid:

Erik Dahlin

Född:

Klubbar:

Framtid:

ANNONS