Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bröderna Arrhenius stöter igång EM-festen

Det skulle kunna ses som en smygpremiär när inne-EM börjar med kval i kulstötning, men i själva verket blir det ett herrans liv. - Vi skriker och showar, det här blir roligt att både titta på och lyssna till, lovar Leif Arrhenius, största svenska hoppet.

Herrarnas kulstötningskval avgörs i kväll med start klockan 19. Bara åtta av de 29 anmälda i herrarnas kulstötning går vidare till finalen, som avgörs fredag kväll.

- Det blir ruskigt små marginaler, tror förbundskaptenen Stefan Olsson, kanske inte mera än en meter från första till plats 17–18.

Leif Arrhenius, som är i färd med sin bästa inomhussäsong hittills, är sjätte man på Europalistan med 20,29. Elva man har nått över 20 meter.

"Leffe", som 26-åringen kallas när han är i Sverige, gör sitt tredje stora mästerskap och har aldrig tidigare tagit sig till final. Han var en placering ifrån vid förra sommarens EM.

- Nu har jag en bra känsla och det blir väldigt roligt att kvala på marknadstorget i Mässan och känna hela intresset riktat mot oss kulstötare, säger han.

I vanliga fall bor han i USA, liksom brodern Niklas, som också är med. Storebror har ett jobb att sköta och befinner sig i Göteborg endast fem dagar.

- Jag är van att åka fram och tillbaka, konstaterar han, så det är ingen fara.

Helena Engman och Catarina Andersson kvalar på fredagen. De har, åtminstone på förhand, inte lika stora chanser att gå till final som killarna.

- Men jag vill dit och det är inte omöjligt, säger Helena Engman.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.