Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bråk före VM-guld

Mental träning, crossfit – och ett rejält gräl. Det föranledde Anna Östlings andra VM-guld i matchracing. – Vi hade ett riktigt skitpass i Kullavik före VM, säger hon.

GKSS Anna Östling och systrarna Linnea och Annie Wennergren korsade mållinjen först av alla sent på söndagen, svensk tid, i amerikanska Sheboygan. 

Efter flera tajta race fick tjejerna lite andrum i finalen efter ett taktiskt genidrag. Teamet fick den franska båten La Berre att starta för tidigt, vilket tvingade den att vända om, samtidigt som svenskorna utan svårigheter höll sin ledning till slutet.

– Startfältet var väldigt öppet och det var otroligt hög nivå på alla. Till slut blev allting bara ett mentalt spel. Det starkaste teamet för dagen vann, och det var vi. Jag är supernöjd och superstolt över oss, säger Anna Östling.

Lyssnat morgon och kväll

Den mentala träningen har varit i fokus varje dag hela året, bokstavligt talat. Seglarna har fått individuella program på sina telefoner att syssla med morgon och kväll. Dessa har handlat om allt ifrån avslappning till stärkt självförtroende och mental styrka.

– Många ifrågasatte det tidigare och undrade "hur ska detta hjälpa oss i seglingen?" Men jag lyssnade på det under finaldagen och kände mig alldeles lugn. Jag har sett det på Annie och Linnea också, de har bara lyst i år.

Efter otaliga timmar i båten tillsammans med systrarna Wennergren från västra Göteborg har gänget lärt känna varandra utan och innan. 

– Det känns många gånger som om vi är trillingar som sitter i båten. Vi måste påminna oss att vara snälla och schyssta så att inte syskonbråken kommer upp. Vi klarade av ett riktigt skitpass i Kullavik före VM, där vi hade värsta bråket. Då redde vi ut allt före mästerskapet, säger Anna Östling.

På väg att vinna touren

Besättningen har även bättrat på fysiken med hjälp av ett skräddarsytt program från en crossfitklubb.

Guldet är Östlings andra. Det första vann hon tillsammans med en helt annan besättning på Irland 2014, strax efter att hon blivit mamma.

Det ser minst sagt lovande ut för teamet att ta hem toursegern i WIM Series, där Team Anna leder på 75 poäng före fransyskan Pauline Courtois på 48 poäng. Tävlingar i Sydkorea och Amerikanska Jungfruöarna återstår och resultaten från fyra av fem tävlingar räknas. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.