Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Boxningspionjären Tommy Andersson är död

I ett inlägg på Facebook meddelar Angered Boxing Club att grundaren Tommy Andersson har dött, 72 år gammal.
Nu sörjs och hyllas eldsjälen som vigde sitt liv åt att vägleda ungdomar.
– Det är en förlust för en hel stadsdel, säger Helga Valdimarsdottir som var ordförande för klubben i tio år.

Listan på Tommy Anderssons meriter kan göras lång. Förutom att vara en av tränarna som skickat flest svenska boxare till stora mästerskap är han lika känd för att ha vigt sitt liv åt att fostra och vägleda ungdomar i Angered.

– Han var en extrapappa för många av Angereds ungdomar och fanns där när de inte hade någon annan att vända sig till. Tommy var så mycket mer än bara deras tränare, han var deras familj som stöttade dem både i och utanför ringen, säger Helga Valdimarsdotter.

Natalie Lungo tog EM-silver i boxning 2008 och är en av stjärnorna som fostrades av Tommy Andersson i Angeredsklubben.

– Han var helt avgörande för min karriär. Jag såg mig aldrig som en idrottsperson förrän jag träffade Tommy, och sedan dess har han stått vid min sida hela karriären.

– Han skapade den varma atmosfären som klubben är känd för men var samtidigt inte rädd för att läxa upp ungdomarna om man inte skötte sig. Men det var alltid med kärlek och omtanke.

För tränaren var det lika viktigt att ungdomarna ansträngde sig utanför ringen.

– Han tyckte aldrig boxningen var viktigare än skolan och kunde ibland skicka hem barnen från träningen för att de skulle ta tag i studierna istället. Det är bland annat detta som resulterade i att många klarade sig i livet, säger Helga Valdimarsdotter.

Hyllningar strömmar in

I inlägget trillar kommentarerna in från både människor i området och boxnings-Sverige.

”Jag var med på träningarna på Kumminggatan när allt startade på 80-talet. Tommy minns man. En stark personlighet och betydelsefull medborgare har gått ur tiden”, står det i en av kommentarerna.

”Jag vet vad du hade för betydelse för ungdomarna i Angered. Arbetade som polis där och träffade Tommy flera gånger”, skriver en annan.

Tommy Andersson startade Angereds Boxing Club 1983 och var verksam som tränare i klubben fram tills han dog. Han coachade både ungdomar och boxningsstjärnor som Natalie Lungo och Salomo N´Tuve.

Tommy Andersson blev 72 år gammal.

LÄS OCKSÅ: Harun Ibrahim kan bli Gais stora joker i superettan-kvalet

LÄS OCKSÅ: Haris Avdiu är årets 031-lirare

LÄS OCKSÅ: Slutade som 26-åring – nu berättar Amin Affane varför

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.