Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Boxningsfest på Pustervik: "Aldrig varit med om något liknande"

Blod, stenhårda krokar och en uppeldad publik var ingredienserna när Sveriges två största städer skulle göra upp på Pustervik i den så kallade "Stadskampen". – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Evelina Andersson från Majornas BK.

Göteborg mot Stockholm.

Sveriges två största städer har i alla tider jämförts med och tävlat mot varandra på alla möjliga plan. Under gårdagen var det dags för ännu en kraftmätning mellan de bägge storstäderna när boxningsgalan Stadskampen drog igång på anrika Pustervik.

För första gången på över 15 år har man lyckats dra ihop "Stadslaget" i Göteborg, ett lag där boxare från alla Göteborgsklubbarna tillfrågats att delta.
Lagets återkomst firades med en kamp på sex matcher mellan boxare från de två storstäderna. Vilka som hade hemmafördel rådde det inget tvivel om.

– Det här var ju fantastiskt alltså! Så mycket publik, så nära ringen och med den energi som de hejade... Jag har aldrig varit med om något liknande inom boxning, säger Evelina Andersson från Majornas BK.

Den högljudda publiken verkade vara en klar fördel för 37-åringen. Efter en jämn, tung och underhållande fajt mot djurgårdaren Märta Lundberg tände publiken till ordentligt när det var tio sekunder kvar av sista ronden. Något som var tungan på vågen för göteborgaren som slog tredjerankade Lundberg i vad som mycket väl kan vara en framtida SM-final.

– Jag var rätt slut, men det är precis som att det går en våg rakt igenom en när det händer. Så jag tänkte "Fan... nu finns det inget att hålla på längre, nu kör vi!".

Blev boxare – 33 år gammal

Evelina Andersson rankas just nu tvåa i hennes viktklass och under hennes senaste SM blev det en silvermedalj. Men att bli elitboxare var inte något självklart för den förre fotbollsspelaren som sadlade om vid 33 års ålder.

– Jag spelade fotboll i division 1, men var tvungen att sluta för att jag hade ont i leder och liknande. Men jag ville ändå träna, då fick jag tipset att kampsport är en bra träning. Så då blev jag välkomnad av Majornas boxningsklubb... och på den vägen är det.

Men från division 1-fotboll till SM-silver i boxning, hur går den resan till? 

– Jag vet inte vad som hände. Jag fick blodad tand efter några segrar, hade en snabb utveckling och kände mig oövervinnlig.

"Det här får nog en läkare sy ihop"

En annan göteborgare som kände sig oövervinnlig under Stadskampen var Yousef Adou. Redbergslid-boxaren korades till vinnare under efter en blodig match mot SM-guldmedaljören Anton Hällström.

– Det känns riktigt skönt, det bådar gott inför SM i Borås, säger Adou, vars blåvita linne blivit rödblått tack vare ett sprucket ögonbryn.

– Han (Hällström) var riktigt hård, det här får nog en läkare sy ihop, skrattar han.

Efter galan var det dock ingen av städerna som kunde kora sig till vinnare, efter sex matcher blev nämligen slutresultatet 3-3.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.