Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boxarprofilen om Ali: "Den bäste boxaren som funnits"

Kennerth Wiberg har vunnit flera SM-guld och är boxningens kanske största profil i Göteborg. Som nästan jämnårig med Muhammad Ali minns han "The Greatest" väl. - Det är en stor sorg för världens boxning nu, säger han.

Som Göteborgsboxningens ledande man i flera årtionden har Kennert Wiberg auktoritet när det kommer till boxning. Och hans omdöme om den fortlidne Muhammad Ali är glasklart: 

- Detta är kanske den störste och den bäste boxaren som någonsin funnits. Det var en legend som gick bort. Det får man sannerligen säga, säger Kennerth Wiberg. 

Kennert Wiberg är två år yngre än Muhammad Ali och var aktiv samtidigt som honom unde 60- och 70-talet. När boxningsportens största affischnamn nu inte finns längre minns Kennerth Wiberg tillbaka till när Ali var i Sverige och Göteborg. 

- Jag har sett honom träna på Ullevi. Det var 1967 eller -68. Jag träffade honom flera gånger men man fick aldrig prata med honom. Det gick aldrig. Då fick jag intrycket att det var mycket teater runt hans träning, säger Wiberg och fortsätter:

- Han klarade verkligen av att marknadsföra sig själv. Tänk vad pengar han gjorde. 

Vad har han betytt för sporten?

- Han har betytt otroligt mycket för boxningen. Tänk hur många unga killar som började med boxning tack vare honom. Hur många svarta amerikaner tror du inte han motiverade? Det är inte lite! 

1974 gick Muhammad Ali upp mot George Foreman i Kongos (dåvarande Zaire) huvudstad Kinshasa. Matchen som kallades "The Rumble in the Jungle" har gått till historien. Kennerth Wiberg minns den väl.

- Det var en av de tuffaste och brutalaste matcherna som någonsin gåtts. Den gick till historien. Man kan tänka hur mycket stryk de fick ta med de tunna handskar de hade på den tiden, säger han. 

- Vi som var med på den tiden kommer ihåg hur det vita Amerika tog bort honom för att han inte ville åka till Vietnam och slåss. 

Hans teknik har Kenneth Wiberg använt i sin tränargärning för unga boxare i Göteborg. 72-årige Wiberg har själv sett Ali briljera i ringen på plats. 

-  Jag såg honom i Madison Square Garden. Det var en sån stämning som inte var av denna värld, säger han. 

Vad minns du starkast från hans karriär?

- Jag minns hans andra match mot Sonny Liston. När det bara small och han stod över honom.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.