Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Bowlingfest i Partille

I tisdags vann han lilla bragdguldet. I går var han tillbaka i Partille Arena för att spela Elitserien. Jesper Svensson hoppas att hans pris ska kunna hjälpa bowlingen ta klivet ut i rampljuset. – Jag hoppades att det skulle bli en knuff ut ur källaren för oss, säger han.

Det finns en tydlig känsla av medgång i bowlingsverige. För första gången någonsin har sporten uppmärksammats i idrottens finrum. Jesper Svensson från Göteborgsklubben Pergamon vann i veckan Årets nykomling/Lilla Bragdguldet på Idrottsgalan.

– Det har varit en hel del uppståndelse men det är kul att verkligen försöka hjälpa bowlingen få lite uppmärksamhet, berättar Svensson om veckan.

Det har varit en intensiv vecka med mycket uppmärksamhet. Priset har engagerat hela bowlingsverige och många har hört av sig och grattat. Priset har till och med fått internationell uppmärksamhet.

– Det har kommit in en del kommentarer från resten av bowlingvärlden. Att bowlingen är representeras och vinner pris på en gala för alla sporter, Idrottsgalan, är väldigt stort. Både för bowlingen och för mig, säger han.

Det är tydligt på Jesper Svensson att han hoppas kunna bidra till att bowlingen får ökat mediegenomslag. Att fler ska upptäcka sporten, men säger också att sporten har ett ansvar att försöka locka till sig nya utövare.

– Jag hoppades att det skulle bli en knuff ut ur källaren för oss. Men samtidigt känner jag att mycket ansvar ligger på oss nu. Dels vi spelare, men också de som jobbar i förbundet, vi har ett ansvar att lägga ner ett hårt jobb på att bowlingen ska ta steget ut i rampljuset. Nu har vi fått en skjuts på vägen och jag hoppas vi kan glida vidare på den vågen, säger han.

Bowlingförbundets sportchef Michael Granström är väldigt positiv till priset. Han tror att det kan få fler att få upp ögonen för sporten och förstå att det går att tävla i bowling. Redan idag ökar bowlingförbundets medlemsantal, en utveckling han hoppas kan fortsätta.

– Jag tror det betyder väldigt mycket för bowlingen i allmänhet. Jesper har visat att bowlingen får ta plats och kan rymmas på de stora arenorna. Jag också att Jesper kan fungera som en förebild för många nya spelare, säger han.

Efter matchen fick Jesper Svensson ta emot stora hyllningar i från Bowlingförbundet både i Göteborg och nationellt. Med ytterligare presenter och tårta firades priset tillsammans med klubb och supportrar.

Matchen vann Pergamon med 18-2.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.