Boston och Marcus Johansson kunde jubla i 6–2-segern hemma mot Carolina i Stanley Cup-semifinalen.
Boston och Marcus Johansson kunde jubla i 6–2-segern hemma mot Carolina i Stanley Cup-semifinalen.

Bostons kross – närmar sig Stanley Cup-final

Boston närmar sig sin första Stanley Cup-final på sex år. Marcus Johansson gjorde två assist när Carolina utklassades med 6–2 i den andra semifinalen på hemmais.

ANNONS
|

Senast Boston var i final i NHL-ishockeyns slutspel var 2013. Då förlorade Bruins finalserien mot Chicago.

Sex år senare är Boston – Stanley Cup-mästare 2011 – bara två segrar från ytterligare en final. I söndagens andra semifinalmatch mot skrällaget Carolina var Boston överlägset hemma i TD Garden och vann med 6–2.

En av matchhjältarna var återigen forwarden Marcus Johansson, värvad från New Jersey i slutet av februari, som visat fin form under slutspelet och nu är uppe i nio poäng (tre mål, sex assist).

- Det är alltid roligt att vara delaktig på det sättet. Men jag tycker att hela laget spelade bra. Vi hade tillräckligt med chanser för att göra de mål vi gör, om inte fler. Och när (målvakten)Tuukka (Rask) spelar som han gör ger han alla självförtroende, säger Johansson till journalister i omklädningsrummet.

ANNONS

Kylig framspelare

Den spelskicklige 28-åringens förarbete till 1–0 var en riktig delikatess. Johansson tog hand om pucken nere i offensivt högerhörn, rundade Carolinas försvar med en rejäl sväng upp i banan och frispelade Matt Grzelcyk som satte ledningsmålet efter 15.22 i första perioden.

- Första målet är alltid viktigt. Det hade kunnat vara en annan matchbild om de hade fått det. Men vi spelade på rätt sätt, och när vi gör det är vi tuffa att besegra. I dag hade vi fyra kedjor som körde på, säger Johansson.

I början av andra fick Johansson – som gjorde ett mål och en assist i 5–2-segern i den första semifinalen – pucken i slottet från backen Connor Clifton, som dragit iväg på en offensiv räd. Svensken – utsedd till matchens andra stjärna – var kylig, fintade skott, och spelade tillbaka till Clifton som satte sitt första Stanley Cup-slutspelsmål i karriären fram till 3–0 efter 3.46.

Boston gick fram till 6–0 i tredje perioden innan Carolina reducerade två gånger om på slutet. Matchen slutade 6–2 och Boston har alltså nu en 2–0-ledning i matchserien bäst av sju.

ANNONS

"Måste skaka av oss"

Carolinas målvakt Petr Mrazek lyckades bara stoppa 19 skott, och tog på sig en del av skulden, inte minst för det första målet som gled in under hans arm. Han vägrar dock se matchserien som avgjord, när den nu flyttar till Raleigh, North Carolina. Carolina stod inför samma underläge mot regerande mästaren Washington i den första slutspelsomgången.

- Det står 2–0 och vi har varit i den här situationen förut. Vi åker hem och vi vet att vi kan göra det hemma. Vi måste skaka av oss (den här matchen) och tänka på nästa, säger han till presskåren efter matchen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel år för Bostons senaste Stanley Cup-final. Rätt ska vara 2013.

TT

ANNONS