Marcus Johansson (tv) firar Charlie McAvoys (th) 2–2-mål.
Marcus Johansson (tv) firar Charlie McAvoys (th) 2–2-mål.

Boston vann första finalen: "Bara njuter"

Boston vann sin åttonde match i rad när laget tog hem första mötet med St Louis i Stanley Cup-finalen i ishockey.

ANNONS
|

Det var gästande St Louis som inledde bäst med mål av av Brayden Schenn i åttonde minuten i första, och det andra av Vladimir Tarasenko en minut in i den andra perioden.

- Jag vill inte skylla på nånting, men vi var inte oss själva i första perioden. Vi rörde inte på fötterna, var inte vän med pucken och gjorde det svårt för oss själva, säger Marcus Johansson till Aftonbladet.

ANNONS

- Men när de gjorde 2–0 precis i början av andra var det som att vi vaknade till. Efter det målet tycker jag att vi lyfte oss rejält och tog över matchen.

Bara en minut efter Tarasenkos mål fick Joakim Nordström en assist vid Connor Cliftons 1–2. I andra perioden hann även Charlie McAvoy utjämna.

"Blev mer fysiska"

Fem minuter in i tredje perioden kom det avgörande ögonblicket. Jordan Binnington i St Louis-målet hade inga problem att stoppa ett långskott från Zdeno Chara. Men han kunde inte hålla pucken, den hamnade till slut hos Sean Kuraly som fick in 3–2.

Gästernas jakt på en utjämning öppnade sedan för Brad Marchands 4–2 i tom kasse i slutminuterna.

- Det kändes jäkligt bra i de där två sista perioderna. Vi blev mer fysiska, åkte mer skridskor och skapade väldigt mycket chanser, säger Johansson.

ANNONS

28-åringen kom till Washington 2010, men byttes bort till New Jersey inför fjolårets säsong då Washington vann Stanley Cup. I februari blev det flytt till Boston, där Johansson nu får chansen att spela Stanley Cup-final.

- Det är en fantastisk känsla att vara i den här situationen efter nio år i NHL. Jag tänker inte så mycket, jag bara njuter av att adrenalinet pumpar. Man blir inspirerad, konstaterar han.

13 förluster

Även nästa match i serien bäst av sju spelas i Boston, natten mot torsdag, svensk tid.

Och förutom hemmaplan har Massachusetts-laget ett psykologiskt övertag i att ha vunnit åtta matcher på raken. Medan St Louis nog vill undvika att tänka på att laget aldrig har vunnit någon match i Stanley Cup-finalspel.

Detta är fjärde gången laget går till final, och samtliga tidigare gånger – 1968, 1969 och 1970 – förlorade man i fyra raka. Facit just nu är alltså 13 raka finalförluster.

TT

Fakta: Stanley Cup-finalen

Boston leder med 1–0 i matcher.

Match 1: Boston–St Louis, 4–2.

Match 2: Boston–St Louis, 02.00, natten mot torsdag 30 maj, svensk tid.

Match 3: St Louis–Boston, 02.00, natten mot söndag 2 juni, svensk tid.

Match 4: St Louis–Boston, 02.00, natten mot tisdag 4 juni, svensk tid.

Ev. match 5: Boston–St Louis, 02.00, natten mot fredag 7 juni, svensk tid.

Ev. match 6: St Louis–Boston, 02.00, natten mot måndag 10 juni, svensk tid.

Ev. match 7: Boston–St Louis, 02.00, natten mot torsdag 13 juni, svensk tid.

ANNONS