Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Borta bäst för fräcka nykomlingen Sirius

Nykomlingen Sirius tar allsvenskan med storm – bara man slipper spela hemma. Facit efter 180 minuter på bortaplan: Full pott och inte ett insläppt mål.

Efter tre omgångar har Sirius – tillbaka i högsta serien för första gången sedan 1974 – fällt två tippade topplag på bortaplan.

Först 2–0 mot Djurgården och nu samma siffror mot IFK Norrköping.

Plumpen är 0–2 hemma mot IFK Göteborg – på ett Studenternas där gräsmattan väntar på sol och värme för att må bra. Konstgräset på Tele 2 och Östgötaporten passade Bergstrands passningsskickliga och bolltekniska lag bättre.

- Vi kan inte gömma oss bakom att gräset är dåligt hemma, men det passade Göteborg bättre än oss, säger Bergstrand.

Delade ut höga betyg

Segerorganisatörer på annandag påsk: Ett hårt arbetande kollektiv som inte visade någon överdriven respekt för ett av allsvenskans starkaste hemmalag de senaste säsongerna. Individuellt förstås målvakten Joshua Wicks, mittfältaren Kingsley Sarfo och målskyttarna Moses Ogbu och Christer Gustafsson.

- Frånsett första fem i andra halvlek tycker jag vi sköter oss väldigt bra. Det är många som förtjänar bra betyg, säger Bergstrand.

Förluster får konsekvenser och i IFK Norrköping – mästare 2015 och trea 2016 – sprider sig oron kring hur det egentligen är ställt med den egna förmågan. Två raka nederlag mot Östersund, den senaste i finalen i svenska cupen, kostade inte bara poäng och en missad titel. De tog rejält på spelarna självförtroende också. Managern Jens Gustafsson lät truppen slicka såren några dagar efter skärtorsdagens 1–4-smäll.

Det hjälpte inte.

- Det är troligt att våra resor till Östersund har skakat om oss litet, säger Gustafsson. Vi uppträdde inte som om det är roligt att spela fotboll, men vi ska inte måla upp allt för stora bilder av den här veckan. Man få vara medveten om att det går lite upp och ned i fotboll.

Sirius för hela slanten

Det är ett diskussionsämne om IFK Norrköping gjort en sämre halvlek hemma under de senaste två åren, sedan klubben etablerade sig i den allsvenska toppen.

Några udda möjligheter, några udda längre och genomtänkta anfall. Annars var det Sirius för hela slanten. Kingsley Sarfo, Ante Björkebaum, Jesper Arvidsson, Ian Sirelius och Karl Larsson hade samtliga mer eller mindre utmärkta lägen. Det var snudd på en bedrift att Sirius inte ledde i paus.

Joshua Wicks stod i fokus direkt i andra halvlek. Han stötte undan Kalle Holmbergs friläge, parerade Nicklas Bärkroths distansskott och fick hjälp av stolpen när Daniel Sjölund drog till från nära håll. Men Norrköpings inledande intensitet mattades – och mitt i den andra halvleken fick Sirius retroaktiv utdelning.

Jesper Arvidsson lyfte in från vänster och vid bortre stolpen nickade inhopparen Moses Ogbu in ledningsmålet.

I femte tilläggstidsminuten rullade Christer Gustafsson in 2–0-målet.