Damkronornas förbundskapten Leif Boork har pekat ut riktningen, men säger att svensk damhockey inte har fått något genombrott under hans tid med landslaget.
Damkronornas förbundskapten Leif Boork har pekat ut riktningen, men säger att svensk damhockey inte har fått något genombrott under hans tid med landslaget.

Boork: "Inte fått något genombrott"

Leif Boorks version är att han fick förbundskaptensjobbet för att skapa "lite ordning och reda". Hur det har gått?

ANNONS
|

När Leif Boork tillträdde för fyra år sedan klev han in med en hög målsättning och siktade på OS-guld 2018.

I Sydkorea var tanken att riktlinjen för arbetet skulle nå sitt slutliga mål.

Men för Boork och Damkronorna tog äventyret slut innan det var dags att spela om de ädlaste medaljerna, precis som i förbundskaptenens tre senaste VM var allt över efter kvartsfinalen.

68-åringen anser inte att han har kommit till korta i rollen som förbundskapten. Men han säger heller inte att han har lyckats.

- Jag vill inte säga misslyckats när man möter Ryssland eller Finland, som har varit genomgående bättre än oss sett över tid, sade han.

ANNONS

- Vi har varit utanför medaljerna sedan 2008 och vi fortsätter att vara det. Vi har inte lyckats förbättra vår rankning. Vi har inte riktigt fått det här avstampet eller genombrottet. Vi står på samma ställe rent resultatmässigt.

Långdragen konflikt

Enligt Boork, som går i pension efter OS, beror det uteblivna resultatet på många saker som har hänt under resans gång.

Allra mest anser han att det kretsar kring konflikten med de tidigare landslagsspelarna Jennie Asserholt och Emma Eliasson.

- Det blev mycket diskussion om det, sade han.

- Vi var lite i gång i Calgary, när vi var ute och spelade mot transatlantiska lag. Vi gjorde ganska bra ifrån oss då, men sedan kom hela den här vevan och det är klart det blev en tempoförlust.

ANNONS

Mötet med Finland i Kwandong hockeycenter var aldrig nära att sluta på något annat sätt än med en förlust.

Efter ett par vassa svenska byten tog finländskorna över, spelade ut Sverige och ordnade enkelt en klar 3–0-ledning efter mål av Petra Nieminen, Riikka Välilä och Susanna Tapani.

I andra perioden plockade Boork ut målvakten Sara Grahn – som storspelat tidigare i turneringen – och lät Modos Sarah Berglind göra sina första OS-minuter. Men inte ens det fick stopp på Finland och Michelle Karvinen satte 4–0.

Då försökte Boork med nästa tränardrag; han ifrågasatte domslutet enligt NHL-regeln som från i år även finns i OS-ishockeyn – men inte ens det gick Sveriges väg.

- Det är klart att vi är besvikna över att vi inte kunde ta den här kvartsfinalchansen. Vi har åkt ut i kvartsfinal ända sedan Sotji, sade Boork.

"För jävligt"

2–7-förlusten innebär att Damkronorna för första gången på 20 år inte får spela OS-semifinal.

- Vad ska man säga? Jävla skit. Finland är ett bra lag, det är topp i världen. De har sina toppspelare och en bra bredd. Men oavsett så har vi förberett oss i fyra år för det här och det är klart det känns för jävligt, sade Emma Nordin, som gjorde Sveriges 1–4-mål.

ANNONS

För Damkronorna handlar vistelsen i Gangneung, Sydkorea, numera bara om placeringsmatcher och redan på söndagen väntar Japan.

- Det är bara att deppa lite nu och sedan får vi komma igen. Vi spelar ju för vårt land, så vi måste ha lite stolthet och spela även om vi är besvikna, sade Nordin.

Gangneung, TT:s utsände

ANNONS