Det var deppigt i Sverige efter kvartsfinalförlusten mot Finland. Arkivbild.
Det var deppigt i Sverige efter kvartsfinalförlusten mot Finland. Arkivbild.

Boork efter förlusten: "Vi utmanade inte"

ANNONS
|

Ishockey-VM i Plymouth, USA, är över för svensk del (undantaget matchen om femte pris). Damkronorna var aldrig nära finländskorna i kvartsfinalen, varken bildligt eller bokstavligt.

- Nu är det besviket och lite dämpat. 0–2 så tidigt i första perioden var inte alls vad vi önskat. Vi hade hoppats kunna hålla i matchen lite längre, säger förbundskapten Leif Boork till TT.

ANNONS

Finland tog vara på utrymmet laget fick till skänks – och det gick undan från början.

Sara Säkkinen, 19 år på fredag, visade upp en avancerad klubbteknik när hon lyfte upp en backhand i krysset på en sargretur efter 4.19, fram till 1–0.

"Ingen struktur"

Finländskorna fick fritt fram in i området framför Sveriges maktlösa målvakt Sara Grahn och i powerplay lite mer än två och en halv minut senare gjorde Linda Välimäki 2–0 från nära håll.

- De kom över oss ganska hårt. Vi spelar mycket i rundlarna och har ingen struktur i spelet, säger rutinerade forwarden Erika Grahm till SVT.

Sverige klarade av ett numerärt underläge som gick över den första periodpausen men när Finland fick en chans till var det dags igen. Jenni Hiirikoski, utsedd till världens bästa back i de fem senaste mästerskapen inklusive OS 2014, sköt direkt på Susanna Tapanis passning och satte 3–0.

En till match

Tapani avrundade sedan målskyttet i den tredje perioden. Finland möter Kanada i semifinal. I gruppspelet vann Finland överraskande med 4–3.

- Det är ett världslag, som har spelat väldigt bra i den här turneringen. Det är ett lag som slåss om guldet om de får allt att fungera, säger Boork om Finland.

ANNONS

Sverige avslutar VM i Plymouth, USA, med matchen om femte plats på torsdag klockan 23 svensk tid. Boork vill inte riktigt summera VM när en match återstår.

- Vi har en revansch att ta, mot Tyskland, som vi förmodligen får möta. Men jag tycker att gruppen klarade av de ganska tuffa mentala uppgifterna mot Tjeckien och Schweiz. Mot Finland utmanade vi inte på det sätt vi måste göra för att ha en chans, säger han.

TT

ANNONS