Boork efter förlusten: "Ett utsatt läge"

Tysk disciplin bet bättre än svensk skridskoåkning. Det blev förlust i VM-premiären för Damkronorna, 1–3.

ANNONS
|

Sverige fick en tung start på ishockey-VM i Plymouth, USA. Det blev förlust mot ett defensivt och effektivt Tyskland.

- Vi hade hoppats på att vinna matchen och börja turneringen bra. Stämningen i laget är dämpad, men vi visste från början att det blir en väldigt tajt grupp, säger Boork.

Tyskland tog ledningen i powerplay i början av andra perioden. Andrea Lanzl uppfattade Nicola Eisenschmid i bra läge framför mål. Passningen satt på klubbladet och pucken gick in mellan benskydden på den svenska målvakten Sara Grahn.

ANNONS

Två snabba mål

Även nästa mål gjordes av Tyskland – men i egen bur. Lisa Johansson fick målet men det var den tyska backen Ronja Jenike som slog in returen på svenskans skott.

- Vi ger dem bra chanser som de utnyttjar. Vi blir lite ängsliga i egen zon, håller pucken lite för länge och kastar i väg den till fel spelare, säger Lisa Johansson till SVT.

Sara Hjalmarsson ordnade sedan på egen hand ett bra läge men träffade stolpen. I stället kom 21 dystra svenska sekunder i slutet av andra perioden. Både Manuela Anwander och Lanzl hittade krysset bakom Grahn och Tyskland ryckte ifrån till 3–1.

- Det blev väldigt olyckligt. Vi gör bland annat en felpassning i egen zon, ett väldigt stort misstag. De kan gå in och kontra, och sedan kan de spela på resultatet. Det blir trångt framför mål och svårt att få in puckarna, säger Boork.

ANNONS

"Utsatt läge"

Förbundskaptenen lyfter ändå fram flera positiva delar i Damkronornas spel.

- Vi förde ju stora delar av matchen. Vi hade bra möjligheter som inte gav resultat. Men de lyckas med sin defensiva hockey. De spelar sitt spel och vi kommer inte åt dem, säger han.

I den andra matchen i grupp B vann Schweiz mot Tjeckien efter straffläggning, 2–1. Efter åtta missar satte Christine Meier den nionde straffen, och Klara Hymlarova kunde inte svara för Tjeckien.

Natten mot söndag svensk tid är det svenskornas tur att ta sig an Schweiz.

- Vi är i ett utsatt läge. Nu gäller det att hålla huvudet kallt och fortsätta jobba, säger Boork till TT.

TT

Fakta: Så spelas VM

Grupp A: USA, Kanada, Finland, Ryssland. Två bästa lagen till semifinal, två sämsta till kvartsfinal.

Grupp B: Sverige, Tyskland, Schweiz, Tjeckien. Två bästa lagen till kvartsfinal, två sämsta till nedflyttningsmatch där vinnaren i bäst av tre matcher håller sig kvar och förloraren flyttas ned till division 1.

Sveriges gruppspelsmatcher:

Fredag: Tyskland, 1–3.

Lördag: Schweiz (24.00).

Måndag: Tjeckien (24.00).

Slutspel och nedflyttning:

4 och 5 april: Kvartsfinaler (21.35 och 01.35), nedflyttningsmatch 1 i bäst av 3 (18.00).

6 och 7 april: Semifinaler (21.35 och 01.35), nedflyttningsmatch 2 i bäst av 3 (18.00) och match om 5-6 plats (23.00).

7 och 8 april: Final (01.35), bronsmatch (21.35) och eventuell nedflyttningsmatch 3 av 3 (18.00).

ANNONS