Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Bomben: Stina Nilsson byter sport

Stina Nilsson, en av Sveriges bästa längdskidåkare, byter sport till skidskytte.
– Jag har alltid vetat att jag kommer göra en satsning mot skidskytte, just för att det ser så himla kul ut, säger hon i ett pressmeddelande.

Stina Nilsson har vunnit OS- och VM-guld och är en av Sveriges bästa längdskidåkare.

Den nyligen avslutade säsongen förstördes av en revbensskada och hon tävlade inte efter Tour de Ski vid nyår.

Nu kommer överraskande nyheter om 26-åringen. Hon ska byta sport – till skidskytte.

På en video på sin Instagram säger hon:

– Jag har känt under en längre tid att jag verkligen vill testa på en grej och nu när den här säsongen blivit som den blivit så har jag haft mycket tid att göra just den här saken. Det har varit så otroligt kul och jag tycker det är en fantastiskt rolig och spännande idrott att utöva. Så nästa år kommer jag inte vara med i längdlandslaget och inte tävla i längdskidor utan jag kommer tävla i skidskytte med ett gevär på ryggen, för det är så kul.

LÄS MER: Norska tränaren sågar och saknar Nilsson

"Har alltid vetat det"

I ett pressmeddelande säger Nilsson att planen att byta sport inte är ny:

– Jag har alltid vetat att jag kommer göra en satsning mot skidskytte, just för att det ser så himla kul ut.

– Min grundtanke var att köra längdskidor ett OS till och sedan byta efter säsongen 2022. Men på grund av min skada har jag fått mycket tid att tänka och provskjuta och jag känner att jag verkligen inte vill vänta längre. Det är alldeles för roligt för det.

En av Sveriges bästa skidskyttar genom tiderna Magdalena Forsberg gjorde bytet från längdskidor till skidskytte och vann sex VM-guld i skidskytte.

LÄS MER: Forsberg: "Det mentala spelar större roll"

Nu är det alltså Nilssons tur.

– Jag är ödmjuk för skidskyttets utmaningar, där jag tror att rutinen med geväret och att lära sig allt om vapnet, som till exempel när och hur man skruvar, blir den största utmaningen, men de är en utmaning jag ser fram emot. Jag får väl bara träna ”lite” extra på det.

Stina Nilsson är redan i full gång med skytteträningen därför valde hon att gå ut med nyheten om sportbytet nu – fast hon egentligen ville vänta.

– Jag vill inte att folk ska tro att jag tror att idrott är viktigt nu. Jag fattar att annat är viktigare. Men det blev samtidigt väldigt svårt för mig att stå på vallen varje dag utan att folk frågar varför jag är där. Därför är det ändå skönt att öppna upp och säga att jag gör det här för att jag tycker att det är så kul, säger hon till TT.

2018 vann sprintspecialisten Nilsson OS-guld i sprint och 2019 tog hon dubbla guldmedaljer vid VM i Seefeld. Totalt har hon sju VM-medaljer och fem OS-medaljer och 23 världscupsegrar.

Säsongen 2018/2019 vann hon den totala sprintcupen.

Stina Nilsson

Ålder: 26 år.

Bor: Östersund. Uppvuxen i Malung.

Klubb: IFK Mora.

Meriter: OS: 1 guld (sprint, 2018), 2 silver (sprintstafett och stafett, 2018), 2 brons (30 km, 2018, sprintstafett, 2014). VM: 2 guld (stafett och sprintstafett, 2019), 5 silver (sprint, 2019, stafett 2017, stafett, sprint och sprintstafett, 2015). 26 världscupsegrar, totalsegrare i sprintcupen 2019.

(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.