Bolt om framtiden: "Jag behöver en drink"

Usain Bolt tog ett sista avsked av sin sport genom att gå ett ärevarv på Olympiastadion. Nu tar han sikte mot ett liv utan krav – och vill hjälpa friidrotten i framtiden. – Jag är fri, säger han på söndagskvällens presskonferens.

ANNONS

Hans sista lopp slutade med att han föll ihop skadad på upploppet. Men på söndagen fick Usain Bolt ett mer värdigt avsked slut på karriären. Som den allra sista punkten på VM-protokollet gick han ett ärevarv runt Olympiastadion och fick en tavla i present av IAAF.

– Det var briljant. Supporten har inte förändrats. Det är väldigt sorgligt att jag är tvungen att sluta. Publikens energi gör mig stolt och jag uppskattar det verkligen, säger han om sitt sista framträdande.

"Allt händer av en anledning"

Hans sista VM blev misslyckat med endast en bronsmedalj. Trots det ångrar han inte att han lät karriären ta slut i London.

ANNONS

– Jag tror inte ett mästerskap förändrar det jag har gjort. Jag minns efter det att jag förlorade 100 metersfinalen sade någon till mig att Muhammed Ali också förlorade sin sista fajt. Jag har bevisat mig själv år ut och år in. Det här ändrar inte vad jag har gjort för den här sporten, säger han.

– Allt händer av en anledningen, det är så jag ser det. Jag vet inte varför det här hände men jag tror det hände av en anledning.

Trots att världsmästerskapet i London resultatmässigt blev en missräkning menar jamaicanen att det var rätt att fortsätta karriären efter OS i Rio förra sommaren.

– Jag mår bra, mina fans bad mig att komma ett år till. Jag gör det här för dem och utan dem skulle det jag har gjort genom åren vara omöjligt. De har hjälpt mig att vara bäst och om jag kunde komma hit och ge dem en show, oavsett hur den slutade, så är jag glad.

"Har bevisat att allt är möjligt"

Friidrottsvärlden har hyllat Bolt under hela mästerskapet och på söndagen tog han ett sista avsked av sporten han växt upp med.

– Jag har bevisat att allt är möjligt, jag ser inga gränser. Det ärironisk att mitt motto är ingenting är omöjligt och så kände alla att det var omöjligt att jag skulle bli slagen på ett mästerskap. Det visar att barnen ska fortsätta tro, även om jag är på fel sida situationen. Om jag kan lämna något sånt till den yngre generationen så är det ett bra arv att lämna efter sig, säger han.

ANNONS

Genom åren har flera av hans tuffaste konkurrenter på sprintdistanserna fällts för doping. Justin Gatlin, Asafa Powell och Tyson Gay har alla stängts av för att ha fuskat. Bolt hoppas kunna inspirera nästa generation att inte begå samma brott.

– Jag har bevisat för världen att du kan vara framgångsrik utan doping så förhoppningsvis kan barn titta på mig och se det. Det är en av sakerna som jag skulle vilja hjälpa friidrotten med, att förklara för unga vad jag har gått igenom. Jag tror att det verkligen hjälper att prata med dem i ung ålder.

"Jag behöver en drink"

Det sista dygnet innan detta hans slutgiltiga slut på de stora arenorna har han ägnat åt att rehabilitera skadan han ådrog sig på stafettloppet under lördagen. På söndagen var han tillräckligt frisk för att kunna gå ett varv runt Olympiastadion. Därefterdrillades 30-åringen av frågor om framtiden.

Skulle du överväga att börja en annan sport?

– Jag har alltid sagt att jag villspela fotboll. Det tror jag att jag skulle vara bra på, men just nu när jag har dragit muskeln i baksida lår så funderar jag inte så mycket på det.

Vad står på din "bucket list"?

– Det första jag kommer göra är att gå ut, festa och ha kul. Jag behöver ta en drink. Jag har haft ett stressigt mästerskap så jag behöver en drink. I morgon ska jag vara med min familj. Det står på min lista just nu.

ANNONS

Ser du fram emot att inte behöva ha en massa krav på dig?

– Ja, mitt liv har mer eller mindre varit friidrott. Jag har gjort det här sen jag var tio så jag ser fram emot att kunna leva lite. Jag är glad.

Kommer du vara involverad i friidrott?

– Jag vet inte exakt, men min agent pratar med Sebastian Coe för att komma fram till hur jag kan hjälpa sporten. Jag ser fram emot det. Jag älskar friidrott det gav mig allt jag har. Min tränare vill att jag ska vara assisterande tränare så vi får se hur det går.

Men att göra en comeback i startblocken är helt uteslutet.

– Nej, jag har sett för många sluta och sedan komma tillbaka och skämma ut sig. Jag kommer inte vara en av dem.

ANNONS