Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Norges Pål Golberg (vänster) åker i mål som vinnare före Rysslands Alexander Bolsjunov. Bild: Anders Wiklund/TT

Bolsjunov stoppade norsk totaldominans

Alexander Bolsjunov grusade det norska skidpartyt något. Ryssen klämde sig in bland sju norrmän och blev tvåa i jaktstarten i Ski Tour, bakom Pål Golberg.
– Det kändes som att norrmännen bestämde sig för att jag var en av dem, eftersom jag också var klädd i rött, säger ryssen till TT.

Sjur Røthe startade först i jaktstarten, 15 kilometer i klassisk stil, i Ski Tour i Östersund. Men det var en annan norrman, Pål Golberg, som var först i mål. Det var också Golberg, som tillsammans med ryssen Alexander Bolsjunov, var mest offensiv i spåren.

– Det viktigaste i dag var att hålla ett jämnt tempo och inte låta åkarna bakom komma in i matchen. Och när de andra inte orkade hålla uppe tempot så såg jag till att dra, säger tourens nya totalledare efter segern.

Norge, Norge, Norge

Fram till de sista kilometerna var det sex norrmän och Bolsjunov som gjorde upp om segern. In på stadion var det bara ryssen som kunde hänga på Golberg, och han var till slut bara tre tiondelar från segern.

– Jag hade varit 100 procent lycklig om jag hade vunnit men nu är det ändå runt 80 procent lycka. Det är många lopp kvar och det viktigaste är ändå att vara först i mål i Trondheim, säger Alexander Bolsjunov.

Martin Løwstrøm Nyenget var 2,1 sekunder bakom Golberg och tog tredjeplatsen efter spurtstrid mot Sjur Røthe. Bakom dem följde ytterligare fyra norrmän: Hans Christer Holund, Finn Hågen Krogh, Martin Johnsrud Sundby och Erik Valnes.

"En av dem"

Bolsjunov gladde sig åt att de norska åkarna inte verkade taktikköra för att skaka av sig honom.

– Det kändes som att de bestämde sig för att jag var en av dem, eftersom jag också var klädd i rött. Det var inte så mycket taktikkörning ändå, säger Bolsjunov.

Jens Burman gick ut som 20:e man och blev återigen bäste svensk. Men efter en stark start föll han bakåt och slutade 19:e, 1.32 minuter efter. Han är inte nöjd med sin insats efter två av sex etapper av Ski Tour.

– Det får inte högsta betyg, det får det inte. Jag hade hoppats på en bättre inledning, säger Burman.

Daniel Richardsson blev 27:a, Johan Häggström 37:a, Viktor Thorn 38:a, Karl-Johan Westberg 40:e, Marcus Ruus 48:a, Filip Danielsson 51:a, Martin Bergström 63:a och Teodor Peterson 74:a. Calle Halfvarsson kom inte till start och bröt därmed touren.