Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bodström: "Idrott<br>och politik hör ihop"

Den förre justitieministern Thomas Bodström vill att Sverige ska bojkotta invigningen och avslutningen i OS i Peking. - Det är viktigt, som en markering. Idrott och politik hör ihop. Det går inte att komma ifrån, säger han.
Thomas Bodström säger att hans ställningstagande i den här frågan är något som har mognat med tiden.
- Jag var i Kina för tre år sedan. Alla som jag pratade med då sa att det var värre än någonsin. Jag tycker att det är positivt att Kina har fått OS, att det var en bra tanke, för det skulle ju leda till något gott. Men så har det tyvärr inte blivit, säger han, och fortsätter:
- Detta är min personliga åsikt, och det är viktigt att inte någon enskild idrottare drabbas. De som har tränat hela sitt liv för att vara med i ett OS måste få tävla. Därför tycker jag inte att en bojkott av hela spelen är en bra idé.

Under gårdagen presenterade utrikesdepartementet nya rapporter om mänskliga rättigheter i 197 länder. I den som behandlar Kina konstateras att tillämpningen av dödsstraffet fortfarande är mycket omfattande, att bruket av tortyr, enligt FN, är utbrett och att frihetsberövande utan rättegång är vanligt.
- Sverige är känt för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Jag tycker att det vore en väldigt tydlig markering om vi bojkottar de ceremoniella inslagen. Vi kan åka dit och ta guldmedaljer, men inte delta i propagandan för en regim som avrättar massor av människor och som hela tiden bryter mot de mänskliga rättigheterna, säger Thomas Bodström.

Vilka reaktioner har du mött?
- Många som jag träffat i dag har hållit med mig. Däremot har jag förstått att en del andra inte gör det. Men så ska det vara i en debatt, det är först då det blir en.
Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), hävdar att det inte är aktuellt med någon bojkott av OS-ceremonierna i Peking från SOK:s sida.
- Vi har skickat en väldigt tydlig signal till våra aktiva, att vi åker dit som en idrottstrupp och inte som politisk representant. Därför har vi inte för avsikt att ta något beslut om politiskt agerande, säger han till TT.

Thomas Bodströms utspel är av personlig karaktär, och ingen gemensam åsikt för oppositionen. Från regeringshåll meddelas att idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth kommer att närvara vid OS-invigningen precis som planerat och från Hovet bekräftas uppgiften att Kungen senare under spelen kommer att följa tävlingen på plats.

Polens premiärminister Donald Tusk kommer däremot inte att delta under invigningen, i protest mot utvecklingen i Tibet. Han motiverar frånvaron med att det är "opassande" för en politiker att vara med där, enligt den polska tidningen Dziennik.
Därmed är Tusk förste europeiska regeringschef som säger att han inte tänker vara närvarande vid invigningen i Peking den 8 augusti.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.