Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Blytung förlust för Sverige – missar U21-EM

Sverige hade chansen att ta en historisk tredje raka EM-plats. I stället blev det en beckmörk afton i Kalmar för U21-herrarna. 0–3 mot Belgien innebar inte bara en missad direktplats – utan på grund av andra resultat också ett missat playoff och ett missat EM-slutspel.

Det svenska U21-landslaget såg länge ut att gå mot EM-slutspelet i Italien och San Marino. Men Belgien smet förbi och var i förarsätet inför gruppfinalen i Kalmar under tisdagen.

En svensk seger där var absolut nödvändig om det skulle bli en direktplats till EM-slutspelet. Men det kunde knappast ha börjat sämre för svenskarna.

Nany Diamata kunde nicka in 1–0 efter en frispark och ge svenskarna en tuff uppförsbacke direkt. Inte blev det bättre när svenskarna slutade att spela när alla trodde att Jordan Larsson skulle få en frispark med sig.

Istället vände spelet och Belgien kunde utöka till 2–0 genom Diamata.

"Det är alldeles för billigt"

Det skulle bli ännu värre för Sverige. Strax före paus gick Isak Ssewankambo tufft in i en närkamp som dock inte såg särskilt farlig ut. Men domaren valde att hala upp det röda kortet. En utvisning som väckte stor ilska i blågult.

– Det är absolut inget rött kort. Det är alldeles för billigt. Mycket, mycket svagt av domaren, säger experten Erik Edman i C More.

Lika överraskad var Alexander Axén i studion.

– Det är helt otroligt. Det är ett horribelt rött kort. Tacklingen är perfekt, säger han.

Förlust mot Belgien och direktplatsen är borta. Playoffplatsen kan även den vara i fara beroende på hur det går i de andra grupperna.

Missar slutspelet

Trots uppförsbacken gavs det dock en chans i inledningen av andra halvlek med ett klart piggare svenskt manskap. Den gnistan skulle dock släckas i minut 65 när Dodi Lukebakio sprintade sig fri och rullade in bollen i nät.

Ett 3–0-mål som, på grund av tabelläge och matematik, skulle visa sig mer avgörande än vad man kunde tro.

När förlusten var "säkrad" så låg Sveriges förhoppningar om en playoffchans (genom att bli en av fyra bästa grupptvåor i kvalet) i andras händer.

Grekland var redan på förhand en ointaglig grupptvåa. Polen och Österrike blev det också när de vann sina respektive matcher. Och när Sveriges målskillnad fick sig den törn den fick så blev den sena matchen mellan Portugal och Bosnien-Hercegovina helt betydelselös, då inget scenario skulle ge en sämre grupptvåa i den gruppen än Sverige.

Summa summarum – Inget playoff, och inget EM-slutspel för Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.