Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mittsexan Linn Blohm, 26, gör comeback i landslaget veckans dubbellandskamper mot Island. Arkivbild.

Blohm: "Dröm att få åka med på EM"

Landslagskamraternas VM-succé fick hon se hemma i tv-soffan. Sex månader efter att sonen Wilton föddes är Linn Blohm, 26, tillbaka i landslaget.

Ett blåsigt Island har tagit emot handbollslandslaget för ett första avstamp mot EM i Frankrike i vinter. För Linn Blohm, 26, spelar dock varken väder eller plats på jorden någon roll – det som är viktigt är att hon är tillbaka i landslaget igen.

- Det är sjukt kul, verkligen. Man blir ju extra glad och extra stolt över att man lyckats komma tillbaka, säger mittsexan.

Tränade länge

Det är nästan exakt ett år sedan Blohm gjorde sin senaste landskamp för Sverige. Några dagar efter bortamötet med Färöarna i EM-kvalet berättade hon i ett pressmeddelande att hon var gravid. Därmed fick hon några månader senare följa lagkamraternas VM-succé (fyra) i Tyskland från tv-soffan. I slutet av mars födde hon sonen Wilton.

- Jag har haft en sådan tur att jag hade en väldigt bra graviditet, vilket gjorde att jag kunde träna väldigt långt in på graviditeten. Sedan har min son sovit bra på nätterna och det gör ju att kroppen återhämtar sig bättre.

Fysiskt och mentalt var hon redo för en comeback bara några veckor efter förlossningen, men det blev ingen då Blohms dåvarande danska klubb Midtjylland missade en semifinalplats i Champions League. Då hade det redan i månader varit känt att mittsexan skulle lämna Jylland efter säsongen för storsatsande Köpenhamn. Senare under våren tog hennes nya klubb hem det danska mästerskapet för första gången och blev klart för Champions League.

Drömmer om Final Four

- Jag trivs väldigt bra i Köpenhamn. Det som lockade var deras stora mål och dröm om att 2021 vara med i Final Four i Champions League. Och det är ju något man själv drömmer om, säger Linn Blohm.

I den danska huvudstaden har hon gjort landslagskollegerna Johanna Bundsen, Jenny Alm, Hanna Blomstrand och landslagsmeriterade Marie Wall sällskap. Blohm är förstavalet på linjen, men för laget har säsongsupptakten varit trög. Det regerande mästarlaget är bara åtta i ligan efter tre vinster och tre förluster.

- Jag tror att det var bra för oss som lag att få en landslagspaus nu. Tänka på annat och hämta lite annan energi. Annars är det väldigt lätt att gå ner sig i en bubbla och inte riktigt komma upp ur den.

Vill till EM

Själv hämtar Blohm och blågult energi på Island där dubbla landskamper väntar mot önationen. Den pågående samlingen är den sista för att övertyga förbundskaptenen Henrik Signell om en plats i EM-truppen. Får Blohm en biljett till Frankrike kommer hon att göra sitt sjätte mästerskap i karriären.

- Det är ju verkligen en dröm att få komma med till EM. Nu är det bara att visa under lägret och i klubblaget senare att jag ska åka med, säger Linn Blohm.