Målvakten Tim Erlandsson under U21-landslagets läger på Olympia i Helsingborg.
Målvakten Tim Erlandsson under U21-landslagets läger på Olympia i Helsingborg.

Blir okände Erlandsson Sveriges EM-målvakt?

ANNONS
|

När Jönköpings Södra-målvakten Anton Cajtoft, 23, drog sönder sitt korsband i april i fjol började U21-landslagets ledning klia sig i huvudet.

- Vi tänkte: vad gör vi nu? Vi fick börja inventera vad som fanns på målvaktssidan och då var det främst Leif (Troedsson, målvaktstränare) som kände till att Tim Erlandsson stod i Nottingham Forests akademilag, säger förbundskaptenen Håkan Ericson.

ANNONS

Ericson: "Imponerad"

Landslagsledningen bestämde sig för att ta en titt på Erlandsson och i juni förra sommaren gjorde han U21-debut i EM-kvalet hemma mot Georgien (3–2). Erlandsson blev kvar i målet under hösten och stod de kvarvarande fyra EM-kvalmatcherna. Innan dess var han även reservmålvakt bakom Andreas Linde i OS-turneringen i Brasilien. Numera har han dock AFC Eskilstuna som klubbadress efter en utlåning från den engelska Championshipklubben.

- Det var först och främst för att få spela på en så bra nivå som möjligt och få spela matcher kontinuerligt. När möjligheten med Eskilstuna och allsvenskan dök upp var det ganska självklart för mig, säger den Halmstads BK-fostrade målvakten under lägret i Helsingborg.

Säsongen i den allsvenska nykomlingen har dock varit tuff. Tränaren Pelle Olsson fick sparken i slutet av maj och jumbon Eskilstuna väntar fortfarande på sin första seger.

- Det är ingen hemlighet att vi har haft det tufft. Det är bara att kolla in tabellen. Det är bara fakta, säger han.

ANNONS

Erlandsson har vaktat målet i alla tolv matcher och har släppt in 25 bollar.

- Som målvakt får man leva med det och man har minst sagt fått mycket att göra. På det viset har det varit bra för min del, säger 20-åringen.

"Tuff konkurrens"

Anton Cajtoft, som stod första halvan av EM-kvalet, är tillbaka från sin skada och är liksom IFK Göteborgs stortalang Pontus Dahlberg, 17, med i U21-truppen inför stundande EM. Enligt förbundskapten Ericson är det helt öppet i konkurrensen bland de tre. Närmast väntar Danmark på Olympia i Helsingborg i lördagens EM-genrep.

- Nu är vi tre duktiga målvakter som är här och det är väl ingen hemlighet att det är en tuff konkurrens här inför mästerskapet. Någonstans får man ta träning för träning, säger Tim Erlandsson.

TT

Fakta: EM-målvakterna

Anton Cajtoft

Född: 13 februari 1994.

Moderklubb: Bankeryds SK.

Klubb: Jönköpings Södra.

U21-landskamper: 8.

Allsvenska matcher i år/antal hållna nollor/antal insläppta mål: 9/2/13.

Tim Erlandsson

Född: 25 december 1996.

Moderklubb: Halmstads BK.

Klubb: AFC Eskilstuna.

U21-landskamper: 6.

Allsvenska matcher i år/antal hållna nollor/antal insläppta mål: 12/2/25.

Pontus Dahlberg

Född: 21 januari 1999.

Moderklubb: Älvängens IK.

Klubb: IFK Göteborg.

U21-landskamper: 1.

Allsvenska matcher i år/antal hållna nollor/antal insläppta mål: 11/3/12.

Fakta: Ericson om målvakterna

Förbundskaptenen Håkan Ericson om U21-landslagets tre målvakter:

Anton Cajtoft, 23 år, Jönköpings Södra:

- I Jönköping pratar man om att det är den optimala spelaren. Han tränar enormt mycket och lämnar inte något åt slumpen när det gäller exempelvis kost. Att han skulle komma tillbaka från sin korsbandsskada var det inget snack om. Det är jättekul att han kunde bli klar i så god tid att vi kunde ta ut honom till EM. Han stod våra fem första kvalmatcher och har en väldig stor del i kvalsegern.

Tim Erlandsson, 20, AFC Eskilstuna:

- En målvakt som jag inte kände till för ett och ett halvt år sedan. Det är klart att jag är imponerad över att han kunde komma direkt in och spela en tävlingsmatch mot Georgien. Jag är imponerad av hans mentala egenskaper.

Pontus Dahlberg, 17, IFK Göteborg:

- Det ska ju nästan inte gå att göra en så snabb karriär och vara så ung på en så utsatt post som målvakt, men han har ju verkligen visat en stabilitet under våren. Och det i ett så tufft klimat som det ändå är att vara målvakt i IFK Göteborg. Jag är full av beundran. Han är med och slåss om den här platsen, i allra högsta grad.

Fakta: U21-EM i Polen

U21-EM avgörs i Polen 16–30 juni. Sverige är regerande mästare efter guldet i Tjeckien 2015.

Grupp A: Polen, Slovakien, Sverige, England.

Grupp B: Portugal, Serbien, Spanien, Makedonien.

Grupp C: Tyskland, Tjeckien, Danmark, Italien.

Gruppspelet avgörs den 16–24 juni. Gruppettorna och bästa tvåan går vidare till semifinalerna, som spelas den 27 juni. Finalen avgörs den 30 juni.

Sveriges trupp samlades för läger i Helsingborg den 6 juni. Lägret avslutas med match mot Danmark på Olympia den 10 juni. Blågult inleder EM-slutspelet mot England i Kielce den 16 juni. Sedan väntar värdnationen Polen den 19 juni och Slovakien den 22 juni, båda i Lublin.

ANNONS