Blåst hotar regattan

ANNONS

Marstrandsregattan firar 101 år och gör det med svenska mästerskap i tre klasser (Maxi Racer, Smaragd och Tornado) och nordiska mästerskap i två (CB66 och Hobie-Cat). Den mest publikvänliga av dessa är CB66, som kommer att seglas utanför Strandverket på Marstrand och därmed kan ses från klipporna.

Risk för inställda tävlingar

Men om SMHI har rätt i sina prognoser riskerar tävlingen inställda seglingar. Enligt dessa prognoser kan det nämligen blåsa över 10 m/s de kommande dagarna och Marstrandsregattans gräns går vid 12-15 m/s.

- Ett år var det så dåligt väder att vi fick ställa in seglingarna en dag. Så istället för havet fick seglarna tävla i "Marstrands frågatta" på land, berättar Robert Ohlson, som är tävlingsledare och har arbetat med regattan sjutton år i rad. Han skrattar när han beskriver poängpromenaden som gick runt ön.

ANNONS

- Men vi följer alla sjörapporter och tittar på alla vädersiter vi kan. Vi tar beslut om seglingarna på morgonen. Det beror mycket på vindriktning och vågor också.

Anrik tävling

På tre banor gör seglarna upp i tio olika klasser till och med lördag. Två av banorna ligger ute i Marstrandsfjorden medan den tredje är precis utanför Strandverket, söder om ön.

Marstrandsregattan är en anrik tävling och för både deltagare och funktionärer handlar den mycket om tradition. Som mest har man haft runt 280-300 anmälda båtar, medan det i år bara är 90. Robert Ohlson tror att det beror på att det är ett mellanår, då många seglare har bytt klasser.

- Vi hoppas på många nya unga seglare nästa år, säger han.

ANNONS