Linköpings Stina Blackstenius jublar med Lina Hurtig under matchen mot Djurgården.

Blackstenius: "Viktigt för självförtroendet"

Stina Blackstenius blev mållös när Linköping utklassade Växjö i premiären. Borta mot Djurgården klev landslagsanfallaren fram med ett klassmål och säkrade en tung bortaseger.

|

Med en övertygande 5–0-seger i ryggen mot Växjö var det ett självsäkert Linköping som gästade Djurgården på ett soldränkt Stockholms stadion.

Det topptippade bortalaget satte gasen i botten omgående och fick utdelning i sitt första ordentliga anfall.

Redan i den tredje minuten tog Lina Hurtig sig enkelt förbi på vänsterkanten och placerade in 0­–1, stolpe in, för gästerna.

Hemmalaget, som i den första omgången föll borta mot de regerande mästarna Piteå, skulle dock repa nytt mod.

"Kände att jag var snabb"

Prestigevärvningen inför säsongen, Olivia Schough, missade premiären på grund av sjukdom men på annandag påsk fick 28-åringen göra damallsvensk debut för sin nya klubb och var tungan på vågen i Djurgårdens anfall.

Med knappt 20 minuter spelade höll hon sig påpassligt framme på en lång utspark och blev friställd efter ett försvarsmisstag i Linköping. Inför 1 140 besökare på stadion placerade landslagsspelaren kyligt in kvitteringen.

- Vi har pratat om att man alltid ska ligga på rulle. Det var mycket medvind och jag kände att jag var snabb. Det var bara att placera in den, säger Schough.

TT: Skönt att få göra mål tidigt på säsongen?

- ­Ja, mycket. Jag har nätat en del på försäsongen men det är såklart mycket mer speciellt att göra mål i allsvenskan.

Kort därpå återtog Linköping ledningen. Mimmi Larsson kunde från nära håll enkelt raka in 1­–2 efter att Djurgården inte fått undan bollen på en hörna.

Asllani brände straff

Hemmalaget, med Olivia Schough i spetsen, hade dock långtifrån gett upp. Efter paus avlossade anfallaren ett hårt avslut från distans och tvingade målvakten Emma Holmgren att släppa en retur. Då höll sig Mia Jalkerud framme och tryckte in 2–2 och det var kvitterat igen.

Djurgården radade efter det upp ett antal fina chanser och ytterligare ett mål hängde i luften – men i stället var det återigen Linköping som skulle ta ledningen.

Kosovare Asllani hann först bränna en straff innan en annan landslagsspelare siktade in sig desto bättre.

Stina Blackstenius, som gick mållös från premiären mot Växjö, löpte i den 72:a minuten på en fri yta till vänster och kunde till sist med ett klassavslut raka in Linköpings tredje mål från en snål vinkel.

- Det låg nog mycket vilja bakom det där målet. Kul såklart, alltid roligt att göra mål, säger anfallaren som även hon var lättad över att få skriva in sig i målprotokollet för första gången den här säsongen.

- Jätteskönt. Som anfallare vill man alltid göra mål och i dag får jag göra ett så det var viktigt för mitt självförtroende. Även om det alltid kommer vara viktigast hur matchen slutar och hur det går för laget.

"Poängen kommer"

Fler mål blev det inte, vilket innebär att Djurgården står på noll poäng efter två tuffa matcher i inledningen av årets säsong. Men spelet lovar desto mer inför fortsättningen, tycker Olivia Schough.

- Vi gör en riktigt bra match och vi förtjänade en poäng i dag, säger hon och tillägger:

- Vi spelade ganska bra mot Piteå och i dag gjorde vi en ännu bättre match. Vi får ta med oss spelet så kommer poängen i framtiden.

Guldaspirerande Linköping däremot står på full pott efter två omgångar och toppar tabellen med 8–2 i målskillnad.