Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Blackstenius under söndagens träning på arenan Framvöllur inför tisdagens gruppfinal mot Island i EM-kvalet i fotboll.
Stina Blackstenius under söndagens träning på arenan Framvöllur inför tisdagens gruppfinal mot Island i EM-kvalet i fotboll. Bild: Janerik Henriksson/TT

Blackstenius tvekar: "Inte trygg med skadan"

Stina Blackstenius vill verkligen spela den viktiga EM-kvalmatchen mot Island på tisdag.
Frågan är om hon vågar.
– Jag är inte riktigt trygg med den här typen av skada, säger Göteborgsanfallaren.

Det var en chansning att ta med Blackstenius i EM-kvalet, det medgav förbundskapten Peter Gerhardsson redan när han presenterade truppen. Men 24-åringen var värd att ta med trots skadan, en bristning i baksida lår, som hon åkte på i slutet av augusti.

– Det kan vara så att det är de sista tio minuterna mot Island som avgör hela det här EM-kvalet. Vi vill öppna upp för möjligheten att ha med henne i truppen, sade Gerhardsson då.

På läktaren senast

I torsdags satt Stina Blackstenius på läktaren när Sverige krossade Ungern med 8–0. Och med två dagar kvar till gruppfinalen mot Island är läget fortfarande osäkert, även om hon tränade med resten av laget i Reykjavik på söndagen.

– Det är jättesvårt att säga om jag är redo. Man vill ju vara med så mycket som möjligt, men jag måste också vara sund och tänka att man verkligen ska vara hundra, säger Stina Blackstenius.

Mellan raderna låter det som att det ska mycket till för att hon ska spela mot Island, i alla fall från start.

– Det är en lurig skada, jag har inte haft en sådan här bristning i en sena tidigare. I jämförelse med tidigare skador så tycker jag att det är lite annorlunda. Det är också det, jag är inte riktigt trygg med den här typen av skada.

– För mig handlar det om att inte ta några dumma beslut och inte riskera något. För det kommer viktiga matcher direkt i damallsvenskan när vi kommer hem, och det ligger ett nytt landslagsläger i oktober, som jag siktar på att komma med i. Och då gäller det att inte ta några dumma beslut så att man blir borta i ytterligare veckor.

Gott om alternativ

Assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman säger att man inte kommer att chansa med Blackstenius om skadan riskerar att förvärras. Särskilt inte med tanke på alternativen som finns. Rosengårds Anna Anvegård är i kanonform och gjorde tre mål mot Ungern, och i truppen finns också andra anfallsalternativ i form av Göteborgsduon Pauline Hammarlund och Rebecka Blomqvist liksom Anvegårds klubbkompis Mimmi Larsson, som också haft skadeproblem.

– Den typen av muskelbristningar är inget som man kan chansa med för då går det upp igen. Så det måste det medicinska teamet avgöra. Sedan har Stina och Mimmi inte heller spelat matcher på några veckor och det måste också vägas in. Men chansar, det gör vi inte, säger Magnus Wikman.

Lasse Mannheimer/TT