Blåvitts käftsmäll: Föll tungt mot Malmö FF

IFK Göteborg öppnade premiären med att ta ledningen. Men Malmö FF vände och vann med 3–1.
– Vi hade kunnat vinna matchen men slarvade bort det, säger en besviken Filippa Hopkins efter matchen.

ANNONS
|

IFK Göteborg och Malmö FF är två lag med liknande framgångssagor. Båda lagen har rusat genom serierna och har nu landat vid sin största utmaning hittills – spel i division 1 södra.

Under lördagen ställdes lagen mot varandra direkt i premiären.

Då möttes Blåvitt av ett enormt stöd på Valhalla IP – över 1 000 personer hade tagit sig till stormötet.

– Det är helt fantastiskt. Publiksiffran är högre än vad de flesta lagen har i damallsvenskan. Att ha såna här supportrar betyder väldigt mycket för tjejerna som får spela inför publiken, det gör mig stolt, säger lagets tränare Peter Svanström.

ANNONS

Hans lag visste att det skulle bli tufft att möta Malmö FF – som är stora favoriter att ta hem hela serien.

Men det var inget som skrämde IFK Göteborg.

– Vi hade en bra plan på hur vi skulle stoppa deras uppspel, vi hade kollat på mycket videos från vinterns matcher. Det funkade jättebra inledningsvis, säger han.

När matchen drog i gång satte Blåvitt press och spräckte nollan efter en kvart.

I ett fint anfall hittade Filippa Hopkins in till Isabella Svanström som tryckte dit ett välplacerat skott till vänster om målvakten.

Men vad hände egentligen efter det?

– Vi gör individuella misstag, speciellt i passningsspelet. Det straffar sig mot ett bra Malmö FF som är otroligt tunga att ha att göra med. Spelarna är kraftiga när de kommer rättvända och det blir jättesvårt, säger tränaren.

Misstagen straffade sig genom att Malmö FF gjorde tre mål. IFK Göteborg gjorde inte några fler.

Filippa Hopkins: ”Så jäkla slarvigt av oss”

Efter matchen är fjolårets skyttedrottning Filippa Hopkins besviken, minst sagt.

– Det känns surt efter förlusten. Aldrig roligt att förlora, men det känns extra hårt i en premiärmatch, säger hon.

Fjolårets skyttedrottning, Filippa Hopkins, är besviken efter förlusten.
Fjolårets skyttedrottning, Filippa Hopkins, är besviken efter förlusten. Bild: FREDRIK AREMYR

19-åringen analyserar kollapsen:

– Vi inledde bra. Det var bara så jäkla slarvigt av oss att tappa övertaget. Vi hade hittat ett övertag i deras speluppbyggnad och lyckades utnyttja det – vi visste vad vi gjorde. Men sedan börjar vi bli alldeles för slarviga i uppspelet och det straffar oss. Vi har lite att jobba på där.

ANNONS

Hur ska ni jobba på det?

– Vi får kolla igenom matchen och analysera den. Vi gör mycket bra grejer, men vi måste vara säkrare i uppspelet. Det går inte att tappa bollen så som vi gjorde, det straffade oss. Vi hade kunnat vinna matchen men slarvade bort det.

Besvikelsen efter förlusten väger tungt och kommer förmodligen sitta kvar i några dagar. Men Filippa Hopkins ger sin försäkran att IFK Göteborg kommer att ta nya tag fram tills nästa helg. Då ställs laget nämligen mot Mariebo IK på bortaplan.

Inför det är tränaren optimistisk:

– Nästa match kommer bli betydligt enklare. Vi kommer inte ge oss och målsättningen är att inte ligga mer än tre poäng efter när det vankas retur i Malmö i slutet av sommaren. Då blir det åka av.

Så startade IFK Göteborg:

Johanna Henriksson (MV), Ashley Hellström, Nathalie Andersson, Filippa Hopkins, Alicia Hellström, Thilda Gianell, Isabella Svanström, Malva Larsson (K), Ida Kjellman, Mimmi Bauréus, Felicia Holmberg.

LÄS MER:Se IFK Göteborgs premiär mot Malmö FF

LÄS MER:Domen: Malmö FF vinner damernas division 1

LÄS MER:IFK Göteborgs damlag står inför sin största utmaning i division 1

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS