Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Berg har öst in mål oavsett vilken klubb han har spelat för under sina 15 år i proffsfotbollen.
Marcus Berg har öst in mål oavsett vilken klubb han har spelat för under sina 15 år i proffsfotbollen. Bild: SERGEY PIVOVAROV

Mattias Balkander: Blåvitts galna kapprustning sätter garanterat skräck även i Malmö FF

Det pågår en gigantisk maktdemonstration på Kamratgården, en galen kapprustning gentemot konkurrenterna. Om Simon Thern var en markering var Marek Hamsik något mer. Marcus Berg? Med honom i truppen skruvas temperaturen upp på max.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

På måndagsmorgonen dök den nyhet som klubbens supportrar längtat efter i åratal upp på IFK Göteborgs Twitter-konto.

Pang, boom, krasch! Marcus Berg är tillbaka.

LÄS MER: Marcus Berg är tillbaka i IFK Göteborg

Av Blåvitts alla potentiella hemvändare är 34-åringen det allra starkaste kortet.

Att Marcus Berg från och med 15 juli åter klär i blåvitt är i mitt tycke årets allsvenska nyhet. Att kontraktet är skrivet över 2,5 år ger extra fog för den åsikten.

Det var sensationellt när Marek Hamsik för drygt två veckor sedan damp ned på Landvetter flygplats för att tre dagar senare träna med IFK Göteborg på Valhallas konstgräs.

IFK Göteborgs anfallsbesättning är mycket stark

Det är ännu större att det nu finns svart på vitt att landslagskapten Berg är tillgänglig i de 22 ”avslutande” matcherna för IFK Göteborg i årets allsvenska.

Beskedet sätter inte bara skräck i motståndare, det spetsar till det blåvita anfallsspelet på ett sätt som inte synts sedan … Marcus Bergs dagar? (Sorry Tobias Hysén och Lasse Vibe!)

LÄS MER: Pontus Farnerud om diskussionerna med Marcus Berg

Det var sommaren 2007 som en 20-årig Torsbypojk lämnade Sverige och Göteborg efter 14 mål på 17 matcher och ett – skulle det visa sig – 15-årigt proffsäventyr.

Insatserna då räckte som grund till vad som fortfarande är Blåvitts senaste SM-guld.

Och nu?

Det är dumt att gå händelserna i förväg, men med Robin Söder, Kolbeinn Sigthorsson, Oscar Wilhelmsson och Marcus Berg under kontrakt förfogar IFK Göteborg över en mycket stark anfallsuppsättning – att lägga till ett redan utmärkt mittfält, ett kapabelt försvar och en skicklig målvakt.

Pontus Farneruds lagbygge saknar motstycke i klubbens historia

Jag skulle vilja gå så långt som att det lagbygge som pågår saknar motstycke i den blåvita historien. Och nej, jag har inte glömt 1981 med Stig Fredriksson, Håkan Sandberg och Thomas Wernerson. Eller 1993 med Joachim Björklund, Magnus Erlingmark, Mikael Martinsson, Magnus Gustafsson och (senare) Jesper Blomqvist.

Skillnaderna med de säsongerna är att det då fanns stabilare grunder att utgå från.

Det senaste årets Pontus Wernbloom, Jakob Johansson, Simon Thern, Kolbeinn Sigthorsson, Marek Hamsik och Marcus Berg sticker verkligen ut.

LÄS MER: Fem punkter efter IFK:s seger mot Landskrona Bois

IFK Göteborg har i alla år varit noga med att hålla kontakt med sina utlandsproffs. I perioder har relationerna störts av sportsliga chanstagningar.

2021 står alla stjärnorna rätt. Klubben leds av en kunnig fotbollsstyrelse, en utmärkt klubbdirektör och en äregirig sportchef. Tränaren slår ingen på fingrarna och när det kommer till samlad fotbollskunskap i spelarled får till och med Malmö FF se upp.

”We did it, we did it, Håkan!”

Apropå Malmö FF. Under VM i Ryssland 2018 var Ola Toivonen och Marcus Berg båda omdiskuterade. Förbundskapten Janne Andersson försvarade sina uttagningar och Sverige nådde den bästa VM-placeringen sedan bronset 1994. I höst ställs Toivonen och Berg mot varandra i allsvenskan. Det är en match att se fram emot.

Under den senaste landslagssamlingen var Marcus Berg för övrigt lagkapten. Med både Andreas Granqvist och Zlatan Ibrahimovic tillbaka kommer Bergs status åter att bli föremål för diskussion. Zlatan, Berg, Isak eller Quaison? Det blir en grannlaga uppgift för Janne Andersson.

Allt syftar till att Sverige ska göra ett så bra EM-slutspel som möjligt. Just nu ser jag Marcus Berg som startspelare ihop med Alexander Isak. Åtminstone i premiären mot Spanien.

Tills vidare kan Pontus Farnerud mysa och möjligen låna det uttryck Kamala Harris sammanfattade den amerikanska valrörelsen med.

”We did it! We did it, Håkan”.

Åldern? Den är vad den är, men inget ”problem” som jag ser det.

LÄS MER: Så kan Blåvitt ställa upp i sommar – med Marcus Berg