Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Lundberg under en träning med IFK Göteborgs damlag. Bild: DANIEL STILLER

Blåvitts damlag krossade 95 år gammalt målrekord

IFK Göteborgs nystartade damlag skrev historia på lördagen. Deras seger med 23–0 är den största av ett A-lag i föreningens historia.
– Det är klart att det betyder något och det är ju jättekul för spelarna, säger tränaren Peter Svanström.

IFK Göteborg har sedan i år ett representationslag även på damsidan, och har inlett sin resa mot toppen i division 4. På lördagen stod Jonsered för motståndet – och det skulle bli en ensidig historia, minst sagt. Blåvitts unga, elitsatsande lag vann med hela 23–0.

– Ja, det var mycket. Vi kom igång bra tidigt i matchen och sedan rann det iväg – ordentligt. Det var tufft för Jonsered, de hade bara en avbytare och när vi får övertaget direkt så blir det ju svårt, säger Peter Svanström.

Förutom den ohyggligt övertygande segern kan han och spelarna i laget glädja sig åt att nu ha slagit ett seglivat rekord. Vinstmarginalen är den största sedan herrlaget vann med 19–1. Det skedde 1925.

– Det är ju skönt att vara med och skriva historia i IFK Göteborg. Det är klart att det betyder något och det är ju jättekul för spelarna. Vi har nio målgörare idag, så det var bra spridning också. Alla har bidragit.

Svanström gjorde fyra mål – i rad

Målgladast av alla var Victoria Svanström, som gjorde hela sju mål – varav fyra i rad. Filippa Hopkins var inte mycket sämre med sina fem fullträffar, och både Isabella Svanström och Enna Lukovic bidrog med hat-trick. Ur tränarens perspektiv fanns det därmed inte mycket att klaga på efter lördagens mangling.

– Det är svårt ibland att hålla sig till sitt spel när det blir ett sådant övertag, men vi hade en tydlig bild av hur vi ville ta oss in i straffområdet mot ett lågt block. Och det har vi verkligen lyckats med från alla håll och kanter. Så jag som tränare är väldigt nöjd med tjejerna med sättet de tar sig in hela tiden.

Tilläggas bör att Jonsered inte hade några avbytare och dessutom, efter fyra minuter, tvingades spela med tio spelare då en klev av skadad.

Arkivbild. Isabella Svanström var en av lördagens hattrick-skyttar. Bild: Daniel Stiller
Arkivbild. Isabella Svanström var en av lördagens hattrick-skyttar. Bild: Daniel Stiller

IFK Göteborg har inlett seriespelet med tre vinster och en förlust. Men man vill inte prata om en möjlig serieseger.

– Nej. Vi vill avancera, men att vi ska vinna serien är svårt att säga. Öis är ett urstarkt lag som vi möter senare i år. Sävedalen, Lerum är också bra, och division fyra är ju riktigt bra i år vilket är kul. Man har ju alltid som målsättning alltid att vinna inför serien, men så här mitt i går det bara att ta nästa match hela tiden. Och med 23–0 i ryggen tar vi gärna nästa match, säger Peter Svanström.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.