Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
IFK Göteborgs sportansvarige, Lotta Gustafsson. Bild: MATHIAS BERGELD

Blåvitt ville skjuta upp SM-finalen

IFK Göteborg ville att SM-finalen mot Gais skulle skjutas upp. Men matchen kommer att spelas – utan publik.
– Detta hade varit något som Göteborg hade behövt, säger Blåvitts sportsligt ansvarige Lotta Gustafsson.

Coronaviruset har satt hela Idrottssverige i gungning. Vissa evenemang ställs in helt – andra skjuts upp.

På söndag spelar Gais och IFK Göteborg SM-final i futsal i Lundbystrandshallen. En match som båda lagen hade suktat efter att få spela sedan de såg att möjligheten skulle finnas när slutspelet började.

Men matchen kommer att spelas utan publik på grund av nyss nämnda coronavirus. Inga smittorisker tas och då får SM-finalens förmodade fest bli något lugnare.

Lotta Gustafsson är sportansvarig i IFK Göteborg futsal och hon är, precis som många andra, ledsen över scenariot med tomma läktare som nu kommer att bli av. Hon berättar också att Blåvitt hade velat skjuta upp finalen.

– Vi i IFK ville att detta skulle bli en folkfest. Detta hade varit något som Göteborg, futsalen och framför allt damfutsalen hade behövt. Det blir som att spela en träningsmatch inför tomma läktare även om alla såklart kommer att ge hundra.

Så ni hade velat skjuta upp finalen?

– Ja, för tjejernas skull. Det är inte varje dag man spelar ett derby i en SM-final.

LÄS MER: Derbykänsla inför futsal-finalen – trots tomma läktare

”Aldrig varit på tal”

Under lördagen träffades Svenska fotbollförbundet och de båda klubbarna för att diskutera söndagens evenemang. Men att skjuta på tillställningen diskuterades aldrig.

– Förbundet var stenhårda och körde på det som de sagt från början (att matchen skulle bli av reds. anm.). De har självklart lyssnat på den krisgrupp som förbundet tillsatt också.

Gais hade inte reflekterat kring frågan om att skjuta upp matchen.

– Det är klart att det hade varit roligare med publik. Men jag tror inte ens det var ett alternativ. Det har aldrig varit på tal, säger Jessica Karlsson som är ansvarig för evenemanget från Gais sida.

Under helgen har Svenska cupen i fotboll skjutit upp sina matcher. Varför kan då en SM-final i futsal spelas? Svaret är lika enkelt som logiskt.

Gert Nilsson, evenemangsansvarig och projektledare på Svenska fotbollförbundet:

– Anledningen till att Svenska cupen skjutits upp är att man inte har velat haft lag som rest runt i Sverige. Detta är två lag som inte behöver resa för den här matchen. Det är två lokala lag som spelar utan publik och vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för folksamlingar.